Capitala României în topurile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EVALUARE Bucureştiul se află printre primele locuri la distracţie, dar stă rău în ierarhiile cu privire la poluare şi infrastructură

Calitatea universităţilor, poluarea, mediul afacerilor, proporţia studenţilor şi numărul cartierelor pline de viaţă sunt criterii după care şi capitala României intră în topurile internaţionale. Fruntaşi suntem însă doar la capitolul distracţie. Astfel, cel mai recent studiu cu privire la cât de „cool” este o capitală, Bucureştiul s-a clasat pe locul al doilea.

Un alt top, realizat de cotidianul britanic The Telegraph, arată că oraşul de pe Dâmboviţa este mai atractiv pentru investitorii imobiliari decât Viena, Bruxelles, Praga sau Paris. Motivele precizate sunt costurile reduse ale tranzacţiilor şi economia post-tranziţie solidă. Astfel, Bucureştiul este destinaţia nu doar a petrecăreţilor, ci şi a oamenilor de afaceri.

Pe de altă parte, randamentul moderat spre scăzut al chiriilor, taxarea ridicată a veniturilor din închiriere şi tendinţa de a proteja chiriaşii reprezintă dezavantaje pentru capitala României.

Bucureştiul, mai periculos decât New York-ul

Peste 200 de oraşe au fost incluse într-un top făcut la nivel global de compania multinaţională de consultanţă în resurse umane Mercer, în noiembrie 2011. Studiul urmăreşte două puncte principale după care clasifică peste 221 de oraşe din toată lumea: calitatea vieţii şi nivelul de siguranţă personală din fiecare oraş.

Criteriile pentru a stabili calitatea vieţii implică atât mediul politic, economic, socio-cultural cât şi sistemul de educaţie, de sănătate şi serviciile publice. Bucureştenii au o viaţă mai bună decât vecinii bulgari, Capitala fiind cu trei locuri în faţa Sofiei în clasament, pe locul 107, dar declasată de Tel Aviv (99). Potrivit celor de la Mercer, calitatea vieţii din Viena este cea mai bună, pe locul 2 şi 3 fiind Viena şi Auckland.

Raportat la stabilitatea internă, nivelul de criminalitate, de aplicare a legii şi de eficienţă în ţara gazdă a relaţiilor internaţionale Bucureştiul este un oraş mai sigur decât Roma (79), Varşovia (83) şi Budapesta (90), dar mai periculos decât Paris (60), Londra (68) sau New York (68).

Stăm prost la străzi şi accesibilitate

Infrastructura oraşului poziţionează Capitala pe locul 114 în lume printre cele 215 luate în calcul într-un studiu realizat de aceeaşi companie. Clasamentul, făcut în 2009, situează Bucureştiul în faţa Sofiei (144) şi a Moscovei (126). Micul Paris este, însă, cu mult devansat de alte oraşe din regiune, cum ar fi Budapesta care ocupă locul 74, imediat dupa Roma, dar şi de Praga (76). Singapore este pe locul întâi din acest punct de vedere, urmat de Munchen si de Copenhaga. Criteriile după care a fost făcut studiul includ accesul la electricitate, la apă potabilă, canalizare, reţele telefonice şi de internet, transport public, traficul rutier şi oferta de zboruri de pe aeroportul localităţii.

Cel mai poluat oraş european

Aphekom, un proiect european de responsabilizare ecologică început în anul 2008, a publicat anul trecut un studiu realizat în trei ani, în 12 ţări europene. Potrivit celor peste 40 de specialişti din echipa care a făcut studiul, Bucureştiul este cel mai poluat oraş dintre cele 25 implicate în clasament, din Europa.

De altfel, în majoritatea marilor oraşe din bătrânul continent, nivelul particulelor fine din aerul respirat depăşeşte normele acceptate de Organizaţia Mondială de Sănătate. Particulele fine, numite PN 2.5, sunt pulberi de praf mai mici sau egale cu 2.5 micrometri, respectiv de dimensiunea unei bacterii, pragul valoric indicat de OMS fiind de 10 micrograme la metru cub. Valorile nu sunt respectate în nici unul dintre oraşele incluse în studiul Aphekom, cu excepţia capitalei Suediei, Stockholm. Coeficientul de emisie de astfel de particule pe metrul cub pe an al Bucureştiului este de 38,2 fiind declasat de Budapesta (33,7). Oraşele apropiate de pragul valoric indicat de OMS sunt Bordeaux (15,7) şi Dublin (10,5).  


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite