FOTO Ucrainean care a participat la marşul de la Bucureşti: „Dacă liderii din opoziţie nu se vor înţelege, situaţia va fi mai gravă decât până acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii au pornit într-un marş al tăcerii, în semn de solidaritate cu protestatarii ucraineni. FOTO Eduard Enea
Bucureştenii au pornit într-un marş al tăcerii, în semn de solidaritate cu protestatarii ucraineni. FOTO Eduard Enea

Bucureştenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, la fântână, de unde au plecat într-un marş al tăcerii înspre Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, în semn de solidaritate cu protestatarii omorâţi la Kiev. Adevarul.ro a discutat cu un ucrainean aflat în Bucureşti în interes de serviciu, care a participat la manifestaţie.

Vitaly, un ucrainean aflat cu serviciul în Bucureşti, a participat şi el la marşul tăcerii organizat în semn de solidaritate cu protestatarii din Ucraina căzuţi victime represiunii violente instituite de Guvern în ultimele zile. Acesta a explicat, pentru Adevărul.ro, că situaţia de-acasă este gravă şi că eliberarea Iuliei Timoşenko ar putea chiar să agraveze situaţia. Potrivit lui, manifestaţiile de-acasă s-au întors împotriva Guvernului în momentul în care forţele de ordine au vrut să elibereze centrul Kievului, până atunci fiind doar nişte proteste prin care oamenii îşi exprimau dezacordul cu decizia de-a nu mai semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. 

"Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în Piaţă nu este ceva sănătos. Mase de oameni ies acum din partidul de la putere, şefi de consilii regionale, guvernatori, deputaţi, politcieni de toate nivelurile. Este adevărat, o parte dintre manifestanţi sunt radicali, nu reprezintă vocea mulţimii. Înţeleg că nu este popular să spun acest lucru, dar, ca peste tot unde sunt manifestaţii, apar şi cei care sunt mai supăraţi şi care reacţionează violent. Oricum este clar că nu ar fi trebuit să se tragă în oameni", a declarat Vitaly. 

"Fiecare vrea puterea"

Acesta spune că se află în Bucureşti cu serviciul, că a aflat de la un coleg jurnalist despre marşul de solidaritate organizat în Bucureşti, că s-a suit în taxi şi s-a alăturat manifestanţilor. 

"Aşa cum se întâmplă şi aici, oamenii din Ucraina compară ceea ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat la voi în 1989, dar nu ştiu dacă este chiar acelaşi lucru. Problema la noi este că, în acest moment, există patru lideri de opoziţie, iar astăzi s-a votat să fie eliberată şi Iulia Timosenko. Dacă nu se vor înţelege între ei, situaţia va fi mai gravă decât este acum. Opoziţia din Ucraina este foarte dispersată, fiecare dintre ei vor puterea", a mai declarat ucraineanul. 

Vitaly spune că este dintr-un oraş mai mic, dintr-un centru regional, dar că a observat cum reprezentanţi ai partidelor care au fost la putere şi care nu au făcut nimic bun, încearcă acum să îşi asume protestele. El a mai spus că oameni din toată ţara au început să participe la proteste şi asta mai ales din momentul în care Guvernul a folosit violenţa, armele şi gloanţele asupra manifestanţilor.  

-----------------------------------------

UPDATE 20.30 Marşul tăcerii s-a încheiat. În urmă au rămas lumânările arzând. 

UPDATE ORA 20.00 Coloana manifestanţilor a ajuns în faţa Ambasadei Ucrainei în România, unde au aprins lumânări în memoria celor decedaţi în Euromaidan.

UPDATE ORA 19.35 Coloana a ajuns în faţa Guvernului. Unul dintre cei prezenţi are o portavoce la care strigă: „Autorităţile române nu ar trebui să ia ca exemplu Uniunea Europeană, care are o atitudine moale, ci ar trebui să aibă o atitudine mai fermă. Nu trebuie să ai un IQ mai mare de 100 ca să ştii că în Ucraina este aceeaşi luptă dintre Vest şi Est pentru ciolan. Ucrainenii nu ar trebui să facă greşeala pe care am făcut-o noi în 89. Dragule Victor Ponta, nu face jocurile UE, ci ale celor din piaţa din Kiev“.

UPDATE ORA 19.10 Aproximativ 50 de bucureşteni s-au strâns la marş şi au plecat, în coloană, spre Ambasada Ucrainei. Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Fără violenţă“, iar în fruntea coloanei se află o tânără care are cu ea steagul Ucrainei.

UPDATE Organizatorii celor două manifestaţii care vor avea loc în această seară în Bucureşti au anunţat că evenimentele vor fi unite sub forma unui marş al tăcerii care va porni de la ora 18:45 din Piaţa Universităţii înspre Ambasada Ucrainei de pe Bulevardul Aviatorilor. Oamenii vor începe să se adune de la ora 18:00, la fântâna din Piaţa Universităţii. Potrivit planului făcut de organizatori, în momentul în care vor ajunge la ambasadă vor desena un semn al păcii folosind lumânări.

image

Coloana a ajuns la Guvern. FOTO: Ionuţ Ungureanu

------------------------------------

După ce câteva zeci de persoane au pichetat Ambasada Ucrainei joi seară, Asociaţia „21 Decembrie 1989“ a anunţat că va organiza încă un eveniment de acest fel şi vineri seară.

Astfel, bucureştenii sunt aşteptaţi în faţa ambasadei de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 24, începând cu ora 19:00.

„O lumânare şi o floare, pios omagiu pentru sufletele de eroi ucraineni ce, în aceste zile negre, şi-au sacrificat viaţa pentru idealurile lor: libertate, democraţie, eliberarea poporului de influenţa bolşevică a Rusiei, apartenenţa la ideile democrate ale Uniunii Europene! Sunt adevăraţi Luptători, adevăraţi Eroi, ce au ieşit în stradă revoltaţi de represiunile şi crimele comise în Ucraina împotriva poporului! Sunt fraţii noştri, sunt vecinii noştri! Suntem alături de ei, suntem solidari cu ei“, este prezentat evenimentul pe pagina de Facebook.

În acelaşi timp, grupul „România protestează!“ a anunţat un eveniment similar care va are loc tot astăzi, începând cu ora 18:00, la fânâna din Piaţa Universităţii din Bucureşti, locul de întâlnire bucureştean deja consacrat pentru orice fel de manifestaţie. Şi aici, oamenii sunt aşteptaţi cu lumânări, candele şi bannere.

„Vom ţine momente de reculegere, vom discuta despre crizele interne şi internationale, vom demonstra că încă suntem dispuşi să schimbăm România în bine“, este prezentat evenimentul pe pagina de Facebook.

Manifestaţii la Cluj şi Constanţa

În acelaşi timp, circa 50 de persoane au participat, astăzi, de la ora 12.00, în centrul Clujului, la o manifestaţie de solidaritate cu protestatarii de la Kiev. Clujenii au ţinut un moment de reculegere pentru victimele din Ucraina.

Activităţi similare au loc şi la malul Mării Negre, constănţenii fiind chemaţi în seara aceasta, 21 februarie, la ora 19, în Parcul Tăbăcărie, pentru a aprinde o lumânare pentru victimele din Ucraina.

Pichet la Ambasada Ucrainei, joi

Câteva zeci de persoane au participat la un pichet spontan în faţa ambasadei Ucrainei din Bucureşti, joi seară. Oamenii s-au înarmat cu pancarte cu mesaje anti-violenţă şi au aprins lumânări în memoria protestatarilor omorâţi de forţele guvernamentale în represiunile sângeroase de joi, din Kiev.

Ucraina a intrat vineri în a patra zi a celei mai sângeroase săptămâni din istoria sa post-sovietică, după ce acţiunile protestatarilor de pe 18 februarie au dus la o reacţie marcată de o brutalitate fără precedent a forţelor de ordine, în capitala Kiev.

Mai puteţi citi:

FOTO Kiev-ul îşi numără morţii. Ziua deciziilor: preşedinţia ucraineană semnează un acord cu Opoziţia pentru soluţionarea crizei

Ucraina a intrat vineri în a patra zi a celei mai sângeroase săptămâni din istoria sa post-sovietică, după ce acţiunile protestatarilor de pe 18 februarie au dus la o reacţie marcată de o brutalitate fără precedent a forţelor de ordine, în capitala Kiev.

VIDEO Protestele din Kiev, explicate de o tânără: „Vrem să ne eliberăm din strânsoarea dictaturii. Am putea fi ucişi unul câte unul”

Un videoclip intitulat „I am a Ukrainian”, în care o tânără din Kiev explică dorinţa de libertate a ucrainenilor în contextul confruntărilor sângeroase cu forţele guvernamentale, impresionează oameni din lumea întreagă, având mai mult de 3.105.000 de vizualizări pe YouTube şi comentarii de susţinere.

LIVE VIDEO Măcel la Kiev: poliţia a folosit arme interzise. Parlamentul revocă toate măsurile luate de guvern împotriva protestarilor

Protestele continuă la Kiev. Cel puţin 100 de manifestanţi au fost ucişi joi, iar alte sute de persoane au fost rănite. Parlamentul ucrainean a adoptat, cu o majoritate de 233 de membri, o serie de ordonanţe prin care interzice toate măsurile adoptate de guvern împotriva protestatarilor, precum folosirea armelor de foc asupra mulţimii şi restricţionarea traficului. Presa ucraineană are confirmări că poliţia a folosit arme ilegale.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite