Şcolarii din Bucureşti continuă să înveţe “ABC-ul îngrijirii animalelor de companie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lecţiile interactive pentru elevii din clasa a II-a din cadrul programului “ABC-ul îngrijirii animalelor de companie” vor fi reluate.

Programul este derulat de către Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România.

În cadrul ediţiei pilot a programului, derulată în perioada martie-aprilie 2011, un număr de 200 de elevi de clasa a II-a din două şcoli din capitală - Şcoala generală nr.150 şi Şcoala generală nr. 3 - au primit vizita medicului veterinar care le-a explicat regulile de îngrijire ale animalelor de companie cât şi beneficiile convieţuirii alături de acestea.

Rezultatele pozitive ale programului cât şi receptivitatea de care au dat dovadă elevii şi profesorii, au determinat reluarea orelor educative şi pe parcursul celui de-al doilea semestru din cadrul anului scolar 2011-2012. Săptămânal, în şcolile generale din sectorul 5 din Bucureşti, la clasele a II-a, vor intra medici veterinari cu experienţă, care pe baza broşurilor special create pentru acest program, îi vor învăţa pe copii despre felul în care trebuie să relaţioneze cu animalele.

“Faptul ca 99% dintre elevii participanţi la programul pilot au înţeles că animalele de companie trebuie consultate de medicul veterinar, iar 97% au înţeles că nevoile de bază sunt hrana potrivită şi nevoia de mişcare în aer liber, ne-a motivat să mergem mai departe. 'ABC-ul îngrijirii animalelor de companie' este un program complex care informează copii despre lumea animalelor şi îi ajută să se dezvolte emoţional”, a declarat Gratziela Bahaciu, secretar general al Asociaţiei Române a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie.

Cei patru medici veterinari care vor susţine lecţiile pentru elevi sunt lectori universitari în cadrul Facultatii de Medicină Veterinară din Bucureşti, coordonaţi de către medicul veterinar Aurelia Anton, secretar executiv al Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România.

La finalul orelor, elevii şi învăţătorii primesc chestionare de evaluare cu întrebări care testează gradul în care micuţii şi-au însuşit cunoştinţele de bază privind îngrijirea animalelor de companie, precum şi înţelegerea responsabilităţii pe care trebuie să şi-o asume.
Potrivit unui studiu recent publicat de catre National Institutes of Health din Marea Britanie, copiii care cresc alături de un animal de companie îşi dezvoltă mult mai bine abilităţile de interacţiune şi socializare cu oamenii, iar această experienţă le este de ajutor pe tot parcursul vieţii. Ei învaţă de la o vârstă fragedă ce înseamnă prietenia şi afecţiunea şi cum să devină mai responsabili, prin asumarea consecinţelor faptelor lor.

În România trăiesc aproximativ 8 milioane de căţei şi pisici, conform datelor studiului realiazat de către Federaţia Europeană a Industriei Producătoare de Hrană pentru Animale (FEDIAF) şi care şi-a propus să afle din punct de vedere statistic cum arată în cifre populaţia de animale de companie din ţările Uniunii Europene şi Europa în anul 2010.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite