Preot: Scăldatul în lacuri de Bobotează nu este un botez curăţitor de păcate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TV8.md
FOTO TV8.md

Câteva zeci de credincioşi ortodocşi s-au adunat marţi, 19 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană „Acoperământul Maicii Domnului” din Chişinău pentru a lua agheasmă, de Bobotează. Sărbătoarea Botezului Domnului mai este numită şi Epifanie – arătarea Sfintei Treimi. Tradiţia spune că apa sfinţită de Bobotează are puteri miraculoase şi poate vindeca boli.

Părintele Vadim Cheibaş, secretar general al Mitropoliei Moldovei, a declarat pentru IPN că, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de proorocul Ioan, în râul Iordan. „Ioan l-a botezat pe Mântuitorul Hristos, cu botezul pocăinţei. Prin aceasta s-a împlinit legea, iar ulterior a fost instituită Taina Sfântului Botez, prin cuvintele Mântuitorului, care a spus că vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu cei care se botează cu Duh Sfânt şi cu foc. În această zi, s-a arătat Sfânta Treime – Iisus Hristos, botezându-se în apele Iordanului, Tatăl Ceresc, prin vocea care a răsunat din ceruri, precum că acesta este fiul meu prea iubit, în care bine am voit, şi Duhul Sfânt, care s-a pogorât în chip de porumbel, peste Mântuitorul Hristos”, a detaliat preotul.

Agheasma Mare se face la 18 ianuarie, în Ajun de Bobotează, dar şi în ziua Epifaniei. „Această sfinţire presupune invocarea prezenţei Duhului Sfânt, de aceea este foarte folositoare şi poate fi gustată periodic de către creştini, pentru a îndepărta atât bolile fizice, cât şi cele duhovniceşti, dar şi supărările, tristeţile. Cu apa sfinţită de Bobotează, este bine să fie stropite locuinţele, pentru a îndepărta răutatea, care se acumulează pe parcursul întregului an. În această zi, se sfinţesc nu doar apele din vase, dar toate apele, prin lucrarea Duhului Sfânt”, a precizat Vadim Cheibaş.

Secretarul general al Mitropoliei Moldovei a opinat că scăldatul în lacuri şi iazuri, de Bobotează, este un supliment de evlavie, de expresie a credinţei şi  „nicidecum nu înlocuieşte botezul propriu-zis, nu este un botez curăţitor de păcate, aşa cum unii interpretează. Se exagerează, uneori, cu acest scăldat. Unii greşesc atunci când spun că scăldatul în râuri şi lacuri, de Bobotează, este o faptă eroică. Această operaţie de curăţire a păcatelor aparţine lui Dumnezeu şi lui Iisus Hristos şi are loc în cadrul Sfintei Taine a Botezului”, a mai spus părintele.

Vadim Cheibaş susţine că Boboteaza este o zi de bucurie. Despre faptul dacă se lucrează sau nu în această zi, preotul a ţinut să menţioneze că a lucra nu este ceva rău. Doar că, atunci când omul nu munceşte, ar fi bine ca el să se roage. Iar atunci când nu se roagă, e mai bine să lucreze. „Nu trebuie să ne îndemnăm unii pe alţii să nu lucrăm şi, în acelaşi timp, să nu facem nimic”, a menţionat preotul.

Boboteaza este una dintre cele 12 mari sărbători împărăteşti. Pe 20 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi îl vor cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite