Doar mâncând pâine, depăşim norma de sare pentru o zi
0Pâinea este principala sursă de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conţine 5,5 grame de sare. Este mai mult decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de 5 grame de sare pe zi, însumând toate produsele consumate.
Fiecare o sută de grame de pâine consumată contribuie în medie cu 1,85 de grame de sare, se menţionează într-un studiu lansat marţi, 13 noiembrie, la Chişinău, transmite IPN.
Studiul relevă faptul că aproape 55 la sută din populaţia ţării consumă pâine la fiecare masă luată în zi. O proporţie mai mare, de 61,6%, este înregistrată în rândul populaţiei rurale. Cea mai răspândită formă de pâine consumată este cea albă, fiind preferată de peste 78% dintre moldoveni. 20,4% preferă pâinea neagră, iar 1,3% consumă pâinea din cereale.
Pentru reducerea consumului de sare în rândul populaţiei, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă că va pregăti implementarea, la nivel naţional, a unui program. Acesta va prevedea campanii de creştere a nivelului de conştientizare în rândul cetăţenilor, care vor fi încurajaţi să aibă o abordare mai prietenoasă faţă de propria sănătate.
Se vor propune modificările legislative pentru a stabili un cadru pentru industria alimentară cu scopul reducerii conţinutului de sare. Se va propune şi introducerea etichetării pentru a evidenţia conţinutul de sare în produsele alimentare.