Condiţii noi de acordare a compensaţiilor în cadrul Programului Prima Casă din R. Moldova

Condiţii noi de acordare a compensaţiilor în cadrul Programului Prima Casă din R. Moldova

Noile condiţii de acordare a compensaţiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” au intrat în vigoare şi oferă posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor Programului, transmite IPN cu referire la Ministerul Finanţelor, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost dublată valoarea compensaţiei pentru familiile cu copii. Beneficiarii părinţi, tutori, curatori ai unui copil vor beneficia de o compensaţie în valoare 25% din suma principală a creditului ipotecar. Valoarea compensaţiei pentru familiile, tutorii, curatorii cu doi copii constituie 50%, iar pentru familiile, tutorii, curatorii cu trei şi mai mulţi copii – 100%. De asemenea, a fost majorată valoarea compensaţiei lunare de la 10% la 15% din salariu calculat pentru beneficiarii angajaţi ai entităţilor din sectorul privat care îşi au sediul în municipiul Chişinău.

La fel, vor avea dreptul să solicite compensaţii din bugetul de stat şi beneficiarii angajaţi în sectorul public sau privat ale căror locuinţe depăşesc suma de 600 de mii de lei. De asemenea, a fost stabilit mecanismul de acordare a compensaţiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat „Prima casă” şi întrunesc criteriile de eligibilitate.

De compensaţii vor beneficia şi persoanele care se încadrează în categoria tinerilor specialişti şi activează în mediul rural sau urban, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi, inclusiv suburbii. Se compensează 100% din suma principală a creditului în cazul în care locuinţa procurată este amplasată în localitatea sau raionul unde persoana fizică a fost repartizată să activeze.

Anterior a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 de ani la 50 de ani, precum şi s-a micşorat cota participaţiei proprii iniţiale de la 10% până la minimum 5% din preţul de procurare a locuinţei. De asemenea, a fost eliminată condiţia privind lipsa imobilului sau spaţiul locuibil deţinut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, şi acordarea posibilităţii de a accede în Program  persoanelor fizice care deţin imobil în proprietate, dar intenţionează să procure o locuinţă care depăşeşte ca suprafaţă proprietatea deţinută.

Pentru anul curent, în Legea bugetului de stat au fost prevăzuţi 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 de milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: