Visurile lui Dodon devin realitate: Este o zi istorică. Moldova a obţinut statut de observator în Uniunea Economică Euroasiatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a participat vineri, 14 aprilie, la Bişkek, la adunarea Înaltului Comitet Economic Euroasiatic. În cadrul evenimentului, şeful statului a avut întrevederi bilaterale cu preşedinţii a cinci state membri a Uniunii Economice Euroasiatice, Rusia, Kazahstan, Armenia, Kârgâstan şi Belarus. Ţările enumerate au luat decizia unanimă de a oferi Republicii Moldova statutul de obervator în Uniunea Economică Euroasiatică.

„Este o zi istorică pentru Moldova. Acest lucru a fost aşteptat de majoritatea cetăţenilor noştri. Acest fapt a fost promis de mulţi lideri şi partide în decursul multor ani. Moldova este prima ţară care care a avut parte de această onoare. Multe ţări au înaintat iniţiative de semnare a memorandumurilor de cooperare cu Uniunea Economică Euroasiatică, de semnare a acordurilor privind comerţul liber şi alte forme de cooperare cu UEE”, a notat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a mai adăugat că statutul de observator în UEE nu înseamnă că Moldova devine imediat membru al acestei organizaţii.

„Dar asta ne dă posibilitatea să cunoaştem mai bine principiile de lucru a organizaţiei şi deschide oportunităţi pentru agenţii noştri economici şi nu contravine Acordului de Asociere, semnat între Moldova şi UE”, a menţionat preşedintele ţării.

În cadrul evenimentului, Igor Dodon a avut o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, cea de-a treia la număr, dar şi o întrevedere cu liderul Belarusului, Alexandr Lukaşenko.

Amintim că Igor Dodon a semnat la 2 aprilie, la Chişinău, un Memorandum cu Uniunea Economică Euroasiatică. Însă, potrivit reprezentanţilor guvernării, acesta nu va avea efecte juridice, deoarece Republica Moldova este ţară parlamentară şi toate acordurile internaţionale trebuie ratificate de Parlament. Cu toate acestea, Dodon a mers mai departe şi chiar a solicitat conducerii Uniunii Economice Euroasiatice să-i ofere Moldovei statutul de observator în cadrul organizaţiei.

Dodon a avut deja alte două întrevederi cu Vladimir Putin, ambele la Moscova, în perioada 16 - 18 ianuarie şi 17 martie. 

De menţionat că preşedintele ţării nu a avut nicio întrevedere cu preşedinţii statelor vecine, Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko. Asta deşi, anterior afirma că după vizita de la Bruxelles va urma una cu preşedintele Ucrainei sau României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite