VIDEO Chirtoacă, despre concursul privind funcţia de procuror general interimar: Îi oferiţi lui Dodon justiţia pe tavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a criticat modul de organizare a concursului pentru funcţia de procuror general interimar, pe care liberalul îl consideră „un fake” şi o sfidare a opiniei publice.

Dorin Chirtoacă susţine că noua legea cu privire la Procuratură nici nu prevede organizarea unui concurs pentru funcţia de procuror general interimar. În acest sens, liberalul nu înţelege de ce s-a decis organizarea unui concurs, mai ales în weekend, din 26 până pe 29 iulie. Potrivit lui, concursul este „o mimare”.

Chirtoacă s-a arătat indignat şi de faptul că Blocul ACUM nu a insistat pe abrogarea din lege a articolului ce prevede că procurorul general trebuie să aibă o experienţă de cinci ani în organele procuraturii. În aşa fel, politicianul afirmă că procurorul va fi doar unul din sistem, cel mai probabil unul docil preşedintelui ţării.

El e de părere că „justiţia este oferită lui Dodon pe tavă” de către Blocul ACUM”.

Liberalul a criticat şi mass-media, dar şi societatea civilă pentru lipsa de reacţie a problemei menţionate de dânsul în cazul alegerii procurorului general interimar.

Amintim că procurorul general interimar al Republicii Moldova este Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite