UE şi Moldova vor lansa în curând un dialog politic şi de securitate la nivel înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova Uniunea Europeana

Uniunea Europeană şi Republica Moldova vor lansa în curând un dialog politic şi de securitate la nivel înalt. Dialogul va avea ca scop discutarea provocărilor globale, securitatea şi cooperarea regională, iniţiativele comune privind combaterea ameninţărilor hibride şi îmbunătăţirea securităţii cibernetice, citată de IPN.

De asemenea, este vorba despre protecţia infrastructurii critice şi consolidarea comunicării strategice şi schimbul de opinii privind soluţionarea conflictului transnistrean, transmite platforma Telegram EUinMoldova.

Dialogul dintre UE şi Republica Moldova va facilita alinierea în continuare a politicii Moldovei la declaraţiile şi deciziile Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE, în conformitate cu angajamentul de a promova principiile consacrate în Acordul de Asociere, inclusiv principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au convenit, în cadrul şedinţei Consiliului de Asociere, să consolideze şi să intensifice în continuare cooperarea într-o serie de domenii cheie, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este alături de Moldova în depăşirea provocărilor cu care se confruntă în special în domeniile sănătăţii, energiei şi economiei.

„Prin intermediul sprijinului nostru excepţional acordat, în valoare de 60 de milioane de euro, vom ajuta Moldova să treacă prin această criză, atenuând impactul creşterii preţurilor la gaze asupra celor mai vulnerabile persoane. De asemenea, susţinem cu tărie agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului Republicii Moldova, în special pentru recâştigarea încrederii publicului în sistemul judiciar şi în sistemul administraţiei publice şi îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţional al ţării”, a declarat oficiala, citată într-un comunicat de presă.

Cel de-al şaselea Consiliu de Asociere UE-Moldova, care a avut loc  28 octombrie, a reafirmat parteneriatul şi angajamentul puternic pentru consolidarea asocierii politice şi aprofundarea integrării economice a Moldovei cu UE în cadrul Acordului de Asociere şi al Zonei de Liber Schimb Profunde şi Cuprinzătoare (DCFTA). Acest lucru a fost confirmat în Declaraţia comună publicată după întâlnire. Consiliul de Asociere a fost prezidat de înaltul reprezentant Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a condus delegaţia Republicii Moldova. A participat şi comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite