Teodor Cârnaţ, despre sesizarea PDM la Curtea Constituţională: Democraţii au dat dovadă de agramaţie constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul în drept constituţional Teodor Cârnaţ este de părere că prin sesizarea PDM la Curtea Constituţională, prin care PDM cere ca Guvernului să-i fie transmise atribuţiile Parlamentului, în cazul lipsei unei majorităţi parlamentare, democraţii au dat dovadă de agramaţie constituţională, „deoarece prin întrebările care s-au formulat se loveşte în parlamentarism şi democraţie”.

Aceasta este mai mult o sperietoare din punct de vedere politic ca să se ajungă la un numitor comun în formarea viitoarei coaliţii”, a declarat Teodor Cârnaţ la „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Comentatorul politic Igor Volniţchi consideră că PDM are capacitatea de a forma un guvern chiar şi în situaţia actuală a rezultatelor alegerilor. 

„Au transmis un mesaj încercând să exercite o uşoară presiune şi, eu mă aştept şi la o altă sesizare din partea PDM. Spre exemplu: „Onorată Curte, ce se întâmplă, dacă avem validate mandatele a 90 de deputaţi, dar nu a 101? Care e majoritatea în acest caz? În acest caz, rămâne la discreţia Curţii să se expună, actuala şi alte eventuale sesizări trebuie analizate din punct de vedere politic”, susţine Igor Volniţchi

Analistul politic Corneliu Ciurea susţine că prin sesizarea la Curtea Constituţională, PDM pune în şah socialiştii, precum şi pe alţii care se gândesc la alegeri anticipate. „Nu ştiu în ce măsură asta apropie deznodământul şi crearea alianţei pentru că pentru mine factorul politic înseamnă mult pentru că dacă Vladimir Putin (n.r preşedintele Rusiei) îi va spune lui Igor Dodon să stea ferm pe baricade, atunci va fi greu de creat alianţeie”, afirmă comentatorul.

Juristul Pavel Midrigan consideră că toţi se gândesc la pericolul alegerilor anticipate. „Pentru ACUM nu e mare pericol. Ei nu exclud că o să obţină şi mai multe voturi, dacă vor consolida toate forţele în jurul lor. Iată Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor trebuie bine să se gândească: ori încep a ceda şi a se apropia, ori se duc la alegeri anticipate care ar putea să creeze aceeaşi situaţie care este acum”, este de părere juristul.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a transmis o sesizare la Curtea Constituţională (CC) joi, 28 februarie, în care solicită o interpretare oficială a trei articole din Constituţie, ce se referă la activitatea Guvernului. Deşi Legea Supremă prevede că Guvernul îşi încetează activitatea odată cu validarea noului Parlament, democratul cere de la CC ca Executivul să poată să-şi continue activitatea până va exista o majoritate parlamentară.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite