Slusari, despre viitorul Procuraturii după suspendarea lui Stoianaglo: La conducerea instituţiei ar putea reveni oamenii lui Viorel Morari

Slusari, despre viitorul Procuraturii după suspendarea lui Stoianaglo: La conducerea instituţiei ar putea reveni oamenii lui Viorel Morari

Alexandru Stoianoglo, procuror general suspendat

Ex-deputatul Platformei DA Alexandru Slusari consideră că odată cu înlăturea din funcţia de procuror general al lui Alexandru Stoianoglo, la şefia Procuraturii ar putea reveni „oamenii lui Viorel Morari”, un controversat procuror, care a condus Procuratura Anticorupţie în perioada guvernării oligarhului Vlad Plahotniuc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandru Stoianoglo s-a arătat nedumerit de felul în care se desfăşoara ancheta în dosarul lui Stoianoglo.

„La moment eu nu prea înţeleg ce se întămplă cu ancheta impotriva lui Stoianoglo şi dacă acest precedent va fi folosit în alte cazuri de rezonanţă, unde demnitarii de rang înalt prin semnăturile lor au permis devalizarea Republicii Moldova. Admit că procurorilor noi este puţin 3 săptămâni pentru a înţelege rolul lui Candu, Drăguţan, Leancă, Arapu, Lazar, Dodon, Gaburici, Baldovici, Vasile Botnari etc, care, la comanda lui Plahotniuc şi Şor, au semnat şi au promovat mai multe acte normative, care au permis furtul miliardului, concesionarea Aeroportului, privatizări şi concesionări dubioase, răpirea profesorilor turci, schema obscură cu Arena Naţională ect. Mai am un pic de răbdare după aşteptare de 7 ani. Dar de ce în cazul lui Stoianoglo aşa şi nu a fost atras în dosar penal Viorel Chetraru, actualul vicepreşedinte la Curtea de Conturi? Juridic el primul a semnat acel amendament cu efect suspensiv, care a permis sustragerea miliardelor din băncile Moldovei, înclusiv în cazul Laundromatului. Dacă nu se întămplă acest lucru, putem constata în cazul de faţă justiţia selectivă”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Potrivit luii, lipsa informaţiei pe cazul lui Stoianoglo alimentează suspiciuni că tot procesul nu este altceva decăt o răfuială „între două clanuri din Procuratura, precum şi încercarea de a impune pe Stoianoglo să demisioneze în schimbul închiderii dosarelor penale”.

„Drept urmare, riscăm să avem o victimizare a unui Procuror general mediocru, care va continua cariera în politică moldovenească. Posibil la conducerea instituţiei vor reveni oamenii lui Viorel Morari. Cel puţin, unele numiri recente în cadrul procuraturilor specializate trezesc mai multe întrebări. Dar unde aici reforma justiţiei?, a adăugat Slusari.

Amintim că Alexandru Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, deşi procurorul de caz, Victor Furtună, a solicitat 30 de arest preventiv.
 
Stoianoglo se declară nevinovat. El susţine că este vorba despre un dosar politic, deschis la comanda preşedintelui Maia Sandu, pe motiv că partidul ei, PAS, ar dori să acapareze toată puterea în stat.
 
Stoianoglo a spus că nu există probe ce l-ar putea băga după gratii, subliniind că este gata oricând să-şi demonstreze nevinovăţia.
 
La scurt timp după reţinerea lui Stoianoglo a fost reţinut şi adjunctul lui, Ruslan Popa, într-un dosar penal deschis pentru îmbogăţire ilicită.
 

Amintim că Maia Sandu a solicitat Procuraturii Generale să informeze societatea „plenar şi la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum şi despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii.”

Fostul şef de stat, Igor Dodon, a criticat reţinerea procurorului general, Alexandru Stoianoglo. El a declarat că „asistăm la uzurparea puterii de stat”, iar „Moldova se transformă în stat capturat”. 

Dodon a chemat lumea în stradă, pentru ziua de duminică, 10 octombrie, în susţinerea lui Stoianoglo. În plus, Dodon a comunicat că în cadrul protestelor se va cere şi demisia in corpore a conducerii ţării şi organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

Precizăm că preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, odată cu suspendarea lui Stoianoglo din funcţie.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.
 
Igor Dodon a criticat suspendarea din funcţie a procurorului general şi percheziţiile de la Procuratura Generală. Potrivit lui, a fost comisă o greşeală politică fatală, iar guvernarea se află în mare disperare. 
 
Mai mulţi experţi politici şi lideri ai opoziţiei au criticat reţinerea lui Stoianoglo, despre care spun că a fost o comandă politică ce are drept scop înlocuirea lui Stoianoglo cu un procuror docil noii guvernări.
 
Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.
 

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările