Renato Usatîi a fost dat în căutare naţională şi internaţională VIDEO

Renato Usatîi a fost dat în căutare naţională şi internaţională VIDEO

FOTO Captură video realitatea.md

Judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare naţional şi internaţional luni, 24 octombrie, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Judecătorii au dat curs demersului procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, conform deciziei instanţei, Renato Usatîi ar urma să fie reţinut şi să fie închis pentru 30 de zile în Penitenciarul numărul 13 din Chişinău. 

Mai mult ca atât, magistraţii au emis şi un mandat de arest internaţional pe numele lui Usatîi.

Procurorii motivează necesitatea eliberării mandatului de arest prin faptul că politicianul nu s-a prezentat la audierile la care era invitat.

„În demersul care a fost înaintat, a fost probat şi argumentat faptul neprezentării lui Renato Usatîi, fiind citat de câteva ori la rând la organul de urmărire penală, acesta s-a eschivat de a se prezenta, deşi a ştiut despre citaţiile respective...Cu atât mai mult, în cadrul urmăririi penale sunt participanţi care dau declaraţii cu privire la circumstanţele cauzei penale, şi respectiv, la implicarea de denaturare a unor acţiuni şi evenimete ce au avut loc”, a declarat procurorul Busuioc.

La rândul său, avocatul lui Usatîi, Ion Cerga, afirmă că clientul lui nu a fost citat, iar procurorii ar fi trimis citaţia prin sms, pe un număr de telefon inexistent deja.

„Demersul a fost admis, cu părere de rău argumentele apărării nu au fost ascultate, verificate şi evaluate”, a subliniat avocatul.
 
În ultimul timp Usatîi a fost foarte activ pe marginea acestui subiect. El a declarat încă sâmbătă, 22 octombrie, că procurorul Busuioc a cerut un mandat de arest pe numele său şi permisiunea de a-l da în urmărire generală pe acesta.
 
Potrivit ultimelor informaţii Renato Usatîi s-ar afla la Moscova, unde a avut o întâlnire cu diaspora duminică, 23 octombrie. 

El a declarat anterior că nu poate reveni în Moldova pe motiv că ar putea fi arestat la comanda lui Vlad Plahotniuc.
 
Dosarul în care este vizat Usatîi are legătură cu cazul asasinului Vitalie Proca. Procurorii susţin că Proca, condamnat la 21 de ani pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, ar fi primit 100.000 de euro de la nişte intermediari, pentru a oferi declaraţii false pe dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l asasineze în anul 2011, dar care a scăpat cu viaţă. Atunci Gorbunţov declara că Usatîi ar fi pus la cale omorul.
 
Cei 100.000 de euro ar fi ajuns la soţia lui Proca, dar şi intermediarii care au efectuat tranzacţia, banii fiind doar o primă tranşă din suma de 600.000 de euro pe care urma să-i primească killer-ul pentru a denatura ancheta.
 
Procurorii nu vorbeau nimic despre Renato Usatîi, însă anunţă că intermediarii s-au întâlnit cu beneficiarul la Moscova, acolo unde se află şi politicianul. În opinia lui, procurorii ar încerca să demonstreze, la comanda lui Vlad Plahotniuc, că de fapt beneficiarul acestei tranzacţii ar fi fost Usatîi, adică el este cel care şi-a dorit declaraţii false de la Proca, iar ulterior, sub acest pretext procurorii să obţină un mandat de arest pe numele lui Usatîi.
 
Primarul de Bălţi confirmă că a transmis banii, însă spune că pentru alte intenţii şi că a coordonat acţiunile sale în cadrul unei anchete internaţionale. În plus, acesta menţionează că are statut de martor într-o ţară europeană pe acest caz.
 
„Banii i-am transmis eu şi confirm asta. Ce fel de bani şi cum, deocamdată nu vă pot spune, deoarece este taina anchetei”, a subliniat liderul PN.
 
De asemenea, el afirmă că are o ipoteză privind arestările din dosarul Gorbunţov-Proca, şi de ce acestea au loc anume acum, însă pentru a nu prejudicia ancheta se abţine să facă mai multă lumină. Acesta însă sugerează că Plahotniuc şi-ar dori să influenţeze acest dosar, în care ar fi vizat, totodată să dea vina pe Usatîi.
 
„Atunci când aţi aflat că Proca vrea să spună adevărul, voi toţi v-aţi speriat...tot despre ce vorbesc eu, face parte din materialul anchetei. Eu tare sper că atunci când toate faptele se vor confirma, dar o bună parte deja sunt confirmate, atunci pe Plahotniuc îl aşteaptă mulţi ani de închisoare”, a conchis Usatîi, într-un live pe Facebook din 18 octombrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările