Protest la Parlament: „Fumatul scurtează mandatul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea civilă cere să fie aprobată legislaţia anti-tutun FOTO: Antoniţa Fonari
Societatea civilă cere să fie aprobată legislaţia anti-tutun FOTO: Antoniţa Fonari

Zeci de persoane au protestat în faţa sediului Parlamentului, cerând deputaţilor să adopte în lectură finală pachetul de legi anti-tutun, pentru că, în caz contrar, vor avea şanse mai mici să câştige la viitoarele alegeri.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a explicat că tutunul are efecte nocive asupra oamenilor, iar guvernării i se cere să interzică fumatul în spaţiul public. „S-a demonstrat că nu pot fi separate două încăperi în aşa mod încât să nu pătrundă fumul de ţigară din una în alta. Iar fiecare zi de întârziere ne costă o mie de vieţi”, a subliniat reprezentantul societăţii civile, citat de IPN.

Un grup de copii au mers spre intrarea în sediul Parlamentului ca să le înmâneze deputaţilor doleanţele lor de a nu fi expuşi fumului de ţigară. „Au rămas doar două zile până la sfârşitul acestei sesiuni. Cerem îndeplinirea angajamentelor. Aceste modificări legislative vor impune restricţii companiilor mari care plătesc accize mici, dar provoacă probleme mari pentru ţară”, a adăugat Sergiu Ostaf.

La protest s-a mai remarcat că anual circa 6.500 de moldoveni mor din cauza bolilor asociate cu fumatul. Statul cheltuieşte circa un miliard de lei pentru tratarea bolilor provocate de fumat, iar economia pierde 3,5 miliarde de lei din cauza că persoanele apte de muncă mor sau îşi pierd capacitatea de a lucra din cauza bolilor provocate de fumat.

Acţiunea în susţinerea votării finale a pachetului de legi anti-tutun face parte din campania lansată de societatea civilă: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării 7 zile – 7 priorităţi”.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite