PAS cere Guvernului să retragă din Parlament proiectul legii bugetului şi politicii fiscale: „Vor arunca ţara într-o sărăcie şi mai mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful fracţiunii parlamentare PAS, Igor Grosu
Şeful fracţiunii parlamentare PAS, Igor Grosu

Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, cere Guvernului Chicu să retragă din Parlament proiectul legii bugetului şi politicii fiscale şi să vină cu proiecte noi „care să corespundă nevoilor oamenilor”. Deputatul consideră că proiectele respective în varianta pe care a prezentat-o Guvernul nu pot fi adoptate în prima lectură de Parlament, deoarece „vor arunca ţara într-o sărăcie şi mai mare”.

„Au tupeul să vină în Parlament cu o politică bugetar-fiscală şi un proiect de buget rupte de realitate, care vor continua să aprofundeze criza şi vor lăsa oamenii fără locuri de muncă. Guvernarea lui Dodon vine cu aceste proiecte importante pe furiş, fără să le arate publicului şi fără să le lase suficient timp deputaţilor. Încearcă să le boţească repede ca să nu iasă la lumină toatele schemele şi nedreptăţile pe care le introduc prin aceste documente. Ei se grăbesc pentru ca Igor Dodon să promulge aceste legi în ultimele zile de mandat şi să lase o moştenire pe potriva urei şi mârşăveniei demonstrate din plin în timpul campaniei electorale”, a declarat Igor Grosu într-un briefing de presă.

Potrivit lui, „proiectul de buget şi cel de politică fiscală aşa cum sunt prezentate acum vor arunca ţara într-o sărăcie şi mai mare”.

Deputatul a enumerat câteva motive de ce proiectele Guvernului sunt inacceptabile.

„Taie din veniturile oamenilor. Dodon şi Chicu se răzbună pe cetăţeni pentru că nu l-au votat. Acest proiect de buget şi politică fiscală include o sumedenie de măsuri care îndreptate împotriva oamenilor, cum ar fi: o indexare anuală mizeră a pensiilor de 0,8% şi anularea premiilor unice pentru pensionari de sărbători. Eliminarea scutirii personale pentru soţ/soţie, măsură care loveşte direct în familiile din R. Moldova în plină criză. Anularea reducerii de 15% pentru cei care plătesc impozite pe imobil înainte de termen. Impunerea limitei de 100 de euro pentru cumpărăturile de peste hotare. Poate duce la scumpiri în lanţ şi falimentarea multor producători locali”, a spus Grpsu.

El a menţionat că „creşterea cotei TV la producţia agricolă de la 8% la 12% poate duce la creşterea preţurilor la produse alimentare, cum ar fi crupe, cartofi, ulei, carne etc. Fapt ce va lovi dur în populaţia şi aşa afectată de criză”. 

„Mai mult decât atât, aceste măsuri vor lovi în fermieri şi procesatori locali, care aduc valoare adăugată economie, afectaţi grav de criza economică şi seceta din acest an. În schimb, măsura va avantaj importatorii şi holdingurile mari. Procesatorii locali, inclusiv producătorii de ouă, carne de pasăre şi porcine, care achită cota TVA standard de 20% vor fi în continuare dezavantajaţi în raport cu importatorii de produse similare din ţările vecine, care se bucură în ţările lor de cote TV reduse şi subvenţii masive. Această măsură va descuraja procesarea de materie primă la nivel local”, a declarat Grosu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite