LIVE VIDEO Guvernul Gavriliţa a fost învestit în funcţie: „Vă promitem că vom munci în interesele cetăţenilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de şedinţe a Parlamentului
Sala de şedinţe a Parlamentului

Deputaţii Republicii Moldova se întrunesc vineri, 6 august, în şedinţă. Pe ordinea de zi se regăseşte chestiunea cu privire la acordarea votului de încredere a Programului de activitate a Guvernului în frunte cu Natalia Gavriliţa şi a întregii liste de miniştri, transmite IPN.

UPDATE 14.20 Guvernul a fost învestit în funcţie cu votul a 61 de deputaţi PAS. „Vă promitem că imediat mergem la muncă şi vom munci consecvent pentru interesele cetăţenilor”, a declarat Natalia Gavriliţa, noul prim-ministru.

UPDATE 13.10 Şedinţa Parlamentului a fost reluată. 

UPDATE 12.25 Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat o pauză de 10 minute, după ce s-a deconectat lumina în sala plenului din cauza unei pene de curent. 

UPDATE 12.20 Guvernul are misiunea să demonstreze că Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiţi şi bine intenţionaţi, a declarat de la tribuna Parlamentului premierul desemnat Natalia Gavriliţa. 

UPDATE 10.20 Natalia Gavriliţa, candidat desemnat la funcţia de prim-ministru, prezintă de la tribuna Parlamentului programul de activitate al Guvernului, intitulat „Moldova vremurilor bune”. 

„Acest Guvern nu va fura (...) Vom curăţi instituţiile statului de oameni corupţi.”, a spus Gavriliţa.

UPDATE 10.00 Partidul Şor şi Blocul Comuniştilor&Socialiştilor au anunţat că nu vor sprijini Guvernul Gavriliţa. Cu toate acestea, PAS are suficiente voturi pentru a învesti Guvernul - 63 de mandate din 52 necesare. 

Potrivit proiectului de hotărâre, Nicu Popescu este propus pentru funcţia de viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene. În calitate de viceprim-ministru, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, este propusă candidatura lui Andrei Spînu. Fostul consilier pe politica externă şi planificare strategică în Guvernul Maia Sandu, Vlad Kulminski, este propus pentru funcţia de viceprim-ministru pentru reintegrare.

Iurie Ţurcanu va pretinde la funcţia de viceprim-ministru pentru digitalizare, iar Sergiu Litvinenco va fi noul ministru al justiţiei, dacă va fi votat în Parlament. Medic de profesie, în prezent consilieră a preşedintelui în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco este propusă pentru funcţia de ministru al sănătăţii. Anatolie Nosatîi este propus pentru funcţia de ministru al apărării. Consiliera şefei statului în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Ana Revenco, este propusă pentru a fi ministru al afacerilor interne

Anatolie Topală pretinde la funcţia de ministru al educaţiei şi cercetării. Directorul de Program de politici economice în cadrul Expert-Grup, Sergiu Gaibu, este propus pentru funcţia de ministru al economiei. Dacă noul executiv va fi învestit, Iuliana Cantaragiu va fi noul ministru al mediului, Sergiu Prodan – ministru al culturii, Viorel Gherciu – ministru al agriculturii şi industriei alimentare, iar Marcel spatari - ministrul muncii şi protecţiei sociale. 

Cabinetul de miniştri propus de Natalia Gavriliţa urmează să aibă 13 ministere, în loc de nouă, aşa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate. Astfel, în loc de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va exista Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării se divizează în Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi în Ministerul Culturii. Va fi reformat şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Mediului. Ministerul Economiei şi Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale şi în Ministerul Economiei.

Pe ordinea de zi mai este inclus proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Parlamentului privind componenţa numerică şi nominală a Biroului Permanent al legislativului. La fel, urmează a fi aprobată şi componenţa nominală a delegaţiilor Parlamentului Republici Moldova la organizaţiile parlamentare internaţionale şi la organizaţiile parlamentare bilaterale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite