Opoziţia parlamentară din Republica Moldova – între demoralizare şi pragmatism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Vladimir Voronin, liderii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, principala fracţiune parlamentară de opoziţie.
Igor Dodon şi Vladimir Voronin, liderii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, principala fracţiune parlamentară de opoziţie.

Opinii împărţite în tabăra comentatorilor politici cu referire la prestaţia opoziţiei parlamentare în timpul şedinţei plenare la care Guvernul Gavriliţa a obţinut vot de încredere. În timp ce unii experţi au calificat prestaţia PCRM-PSRM drept una pasivă, menţionând că stânga politică se află într-o stare de debusolare, alţii spun că opoziţia a dat dovadă de maturitate politică, înţelegând care este raportul de forţe în Legislativ, notează IPN.

Potrivit comentatorului politic Anatol Ţăranu, şedinţa de ieri a Parlamentului a scos la iveală o opoziţie slabă şi nepregătită.

„Când opoziţia nu formulează critici, inclusiv la componenţa nominală a Guvernului, asta înseamnă că opoziţia recunoaşte că acest Guvern este pe măsura aşteptărilor societăţii şi este un Guvern profesionist. Opoziţia este demoralizată, Voronin a ieşit şi a vorbit lucruri lipsite de sens. Slăbiciunea opoziţiei trebuie să fie compensată de societatea civilă, de comentatorii politici. Programul de guvernare a sunat frumos, dar eu rămân retincent când este vorba de implementarea acestui program”, a spus Anatol Ţăranu în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, comentatorul politic Cornel Ciurea a afirmat că opoziţia a procedat corect, evitând să critite excesiv noul Guvern, aşteptând ca Executivul să comită primele greşeli pentru a veni cu reacţii mai dure.

„O explicaţie pentru pasivitatea opoziţiei ar fi şi perioada estivală în care ne aflăm. Totuşi, luptele politice nu vor conteni odată cu învestirea Guvernului, iar din toamnă cred că opoziţia va deveni mai combativă. Acum n-are rost să critici Guvernul, pentru că problemele nu sunt acum, problemele mari vor veni în curând şi atunci opoziţia nu va rata prilejul de a critica acest Guvern”, a spus Cornel Ciurea.

Politologul Dionis Cenuşa spune că actuala criză pandemică şi cea economică ar fi un bun prilej de conciliere între opoziţie şi guvernare, astfel încât să existe proiecte care să fie susţinute de toţi deputaţii din Parlament.

„Este o opoziţie care realizează care este echilibrul de forţe în noul Parlament. Este, mai degrabă, o poziţie pragmatică, o opoziţie care nu are pârghii pentru a împiedica numirea noului Guvern. Este o posibilitate pentru o opoziţie constructivă, pentru că programul de guvernare este unul realist şi conţine promisiuni pe care le-a făcut şi opoziţia, inclusiv majorarea pensiei minime. Există multe puncte comune în agenda opoziţiei şi cea a guvernării, de aceea nu are sens acum, la începutul mandatului Guvernului să se vină cu atacuri ”, a spus Dionis Cenuşa.

Guvernul Gavriliţa a fost susţinut cu 61 de voturi ale deputaţilor fracţiunii Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite