Octavian Armaşu: Anularea „Legii miliardului” este un semnal foarte îngrijorător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu
Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu

Anularea unei legi, al cărei obiectiv primar îl constituia protejarea interesului public de menţinere a stabilităţii financiare este un semnal îngrijorător pentru partenerii de dezvoltare, investitorii locali şi cei de peste hotare, punând în pericol credibilitatea Republicii Moldova privind capacitatea de a-şi onora obligaţiunile financiare.

O spune guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşi, comentând anularea „Legii miliardului”, denumită oficial Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat, transmite IPN.

„Executarea garanţiei de stat şi neadmiterea decapitalizării băncii centrale prin emisiunea valorilor mobiliare de stat s-a făcut în scopul menţinerii stabilităţii financiare a Republicii Moldova, fiind un element de salvgardare a sistemului financiar-bancar cerut de Fondul Monetar Internaţional”, a adăugat guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, în cadrul unui interviu acordat presei.

Octavian Armaşu atenţionează că orice iniţiativă materializată atât prin proiecte de  lege sau prin mesaje publice, care au drept obiect retragerea angajamentelor asumate de stat cu privire la salvgardarea sistemului financiar–bancar, precum şi orice eventual demers de revizuire a efectelor acestor angajamente au puterea de a distruge nu numai încrederea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, dar şi să reducă la minimum ratingul de ţară. Astfel, eforturile din ultimii ani depuse în procesul de reforme pe mai multe segmente, care au trezit interesul pentru Republica Moldova din partea mai multor investitori strategici de peste hotare cu reputaţie internaţională, astăzi riscă să fie anihilate, iar deciziile investiţionale să fie amânate pe un termen nedefinit. Credibilitatea ţării riscă să se prăbuşească în faţa donatorilor care au fost deschişi până acum să sprijine Republica Moldova prin contribuţii financiare imperioase în special pentru economia naţională şi, respectiv, pentru fiecare cetăţean în parte. La fel, realizarea mandatului legal al BNM de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu poate fi pusa sub presiune.

Potrivit lui Octavian Armaşu, este necesar ca eforturile să fie concentrate pe recuperarea banilor de pe urma fraudei şi nu pe anulare de legi, pentru ca statul să-şi îndeplinească angajamentul asumat şi să nu pună în pericol economia ţării şi, respectiv, în dificultate majoră cetăţenii.

Acum două zile, deputaţii au anulat aşa-numită „Lege a miliardului”. Iniţiativa a venit din partea Fracţiunii Partidului Socialiştilor şi a fost votată de 56 de parlamentari în două lecturi. Anterior, „Legea miliardului” a constituit o soluţie prin care statul a fost nevoit să acopere furtul din sistemul bancar al ţării a echivalentului unui miliar de dolari, denumit şi „jaful secolului”. „Jaful secolului„ a fost constat acum şase ani, însă vinovaţii principali aşa şi nu au fost pedepsiţi, iar banii nu au fost restituiţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite