Nicolae Timofti a cerut încă o dată Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federaţia Rusă nu respectă acordul OSCE. FOTO Alexandru Tarlev
Federaţia Rusă nu respectă acordul OSCE. FOTO Alexandru Tarlev

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adresat un demers Rusiei, prin care îi solicită, din nou, să-şi retragă forţele militare şi stocurile de muniţii de pe teritoriul regiunii transnistrene. Solicitarea a fost adresată în cadrul unei conferinţe internaţionale de la Aşhabad, capitala Turkmenistanului, dedicate politicii de neutralitate, care a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, informează Agerpres.

„Am fost nevoiţi să constatăm că statutul nostru de neutralitate nu a fost şi nu este respectat de către Federaţia Rusă, care îşi menţine trupele în regiunea transnistreană, deşi la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să şi le retragă”, a declarat Timofti. Tot el a reiterat poziţia Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniţii şi a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre. „De asemenea, pledăm pentru transformarea operaţiunii de pacificare din zona de securitate în una civilă sub mandat internaţional', a adăugat preşedintele.

În acest context, Nicolae Timofti a mai spus că Republica Moldova încearcă să utilizeze conceptul de neutralitate într-o manieră care să permită contracararea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. „Principiul de neutralitate nu este aplicabil în raport cu organizaţiile criminale, extremismul, terorismul şi încălcările dreptului internaţional. Toate statele lumii, inclusiv cele neutre, trebuie să se solidarizeze şi să facă front comun împotriva acţiunilor teroriste care atentează la cele mai importante valori ale umanităţii', a adăugat Nicolae Timofti, citat de Moldova.org.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite