Natalia Gavriliţa: Un guvern minoritar doar ar prelungi agonia politică

Natalia Gavriliţa: Un guvern minoritar doar ar prelungi agonia politică

Natalia Gavriliţa, candidatul desemnat de Maia Sandu la funcţia de premier care nu a luat niciun vot în urma votului în Parlament

Vicepreşedintele PAS Natalia Gavriliţa spune că în lipsa unei majorităţi parlamentare, care să susţină iniţiativele Guvernului, votarea unui executiv minoritar nu ar face nimic altceva decât să prelungească agonia politică în care ne aflăm. Mai mult, Natalia Gavriliţa spune că formaţiunea sa vede două soluţii de depăşire a crizei: fie eşuarea a încă o tentativă de învestire a Guvernului, fie organizarea unui referendum, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Natalia Gavriliţa spune că formaţiunea sa nu agreează ideea unui Guvern minoritar condus de Andrei Năstase, întrucât învestirea unui Guvern ar îndepărta şi mai mult data alegerilor anticipate.

„Nu văd cum un guvern minoritar, fără o susţinere majoritară în Parlament, poate asigura soluţionarea problemelor oamenilor. Ştim din experienţa Guvernului Sandu, în momentul în care se fac anumite progrese pentru a curăţa instituţiile statului, deputaţii afectaţi de aceste progrese în combaterea corupţiei, vin cu moţiune de cenzură. Nu facem decât să prelungim agonia cu o lună, două”, a declarat Natalia Gavriliţa în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la Tv8.

Gavriliţa spune că şefului statului nu-i este frică de iniţierea procedurii de suspendare a sa din funcţie şi că este gata să meargă la referendum.

„Ar fi o cale ca, totuşi, să se meargă cu încă o nominalizare a prim-ministrului şi picarea acestui vot. Sau să se meargă la referendum. Dna preşedinte este gata să meargă la referendum, sunt gata partidele politice să meargă la acest exerciţiu? Preşedintele a promis oamenilor o schimbare şi noi credem că această schimbare trebuie făcută acum”, a spus Natalia Gavriliţa.

Natalia Gavriliţa a evitat să spună dacă şeful statului va iniţia sau nu consultările cu fracţiunile parlamentare, aşa cum a sugerat Curtea Constituţională.

„Este foarte clar că în Parlament nu există o majoritate stabilă care poate guverna pe timp de criză în beneficiul cetăţenilor. Şi acum discuţiile sunt la Parlament, asta înseamnă că nici partidele nu au acum o soluţie pe care s-o propună preşedintelui Sandu”, a declarat Natalia Gavriliţa.  

Natalia Gavriliţa a fost primul candidat desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru. În timpul primei tentative de învestire a Guvernului Gavriliţa, cabinetul său de miniştri nu a acumulat niciun vot în plenul Parlamentului. După decizia Curţii Constituţionale, privind declararea neconstituţionalităţii decretului de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru, preşedintele Maia Sandu a menţionat că cetăţenii vor fi cei care-şi vor alege viitorul la alegeri anticipate sau la referendum. Şeful statului a evitat să menţioneze dacă se va conforma sau nu deciziei Curţii Constituţionale de a iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările