Ion Sturza, despre situaţia din jurul scandalului cu Rogozin: De la război rece se va trece la măsuri destul de dureroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier de la Chişinău, Ion Sturza, speră că decizia de a-l declara pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, persoană indezirabilă în Republica Moldova este una calculată şi asumată şi nu doar un răspuns emoţional la nişte declaraţii ale lui Rogozin vizavi de unii lideri politici de la Chişinău.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ex-premierul a declarat că de la bun început, Guvernul Republicii Moldova trebuia să fie foarte clar în intenţiile sale vizavi de vizita inopinată a lui Rogozin şi manifestaţiile din Transnistria, care erau o sfidare la adresa moldovenilor şi la memoria lor istorică, transmite IPN.

„Ambiguitatea şi chiar laşitatea autorităţilor de la Chişinău – ba vină, ba nu vină, expunerea României ca instrument de stopare a lui Rogozin în vizita lui la Chişinău a fost interpretată cu multe rezerve atât în România, cât şi în exterior. Acum a venit această decizie, cam întârziată, şi care poate fi interpretată un pic altfel decât cred că a fost prima reacţie a opiniei publice la Chişinău”, a menţionat Ion Sturza.

Fostul premier a spus că firul roşu al acestei dispute de câteva luni este, de fapt, o vendetă personală a lui Vlad Plahotniuc cu autorităţile Federaţiei Ruse, atunci când cineva în Federaţia Rusă a încercat să-l plaseze în listele de monitorizare ale interpolului. În opinia sa, de atunci s-a escaladat foarte mult acest dialog, contrar, poate, voinţei unor oficialităţi de la Chişinău.

Ion Sturza a mai precizat că acum trebuie să fim foarte siguri că de la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse se va trece la măsuri destul de dureroase – nu faţă de statul Republica Moldova, vor fi faţă de anumite persoane. În viziunea sa, din această declaraţie de astăzi s-a schimbat foarte mult paradigma relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

Referitor la întrevederea lui Igor Dodon cu Dmitri Rogozin care urmează să aibă loc la Teheran, Ion Sturza spune că aceasta nu mai contează atât de mult astăzi. 

„Eu nu cred că va fi o discuţie cu mult sens sau consens, pentru că oricum Dodon va primi o listă „must to do” listă ce trebuie să facă neapărat, cum spun în business, va reveni acasă şi va încerca să facă mai mult PR şi propagandă în jurul acestor cazuri, dar iarăşi să fim sinceri: Noi suntem extrem de flataţi, facem postări frumoase pe reţelele de socializare, ne bucurăm, şuturile devin tot mai intense, numai că marea majoritate a populaţiei se uită indiferent sau cu un pic de îngrijorare la aceste evenimente. Până la urmă, nu cred că va fi un factor care va aduce multe foloase în lupta pentru electoratul Republicii Moldova”, a notat Ion Sturza.

Guvernul a aprobat miercuri, 2 august, o decizie privind aplicarea unor măsuri restrictive prin care vicepremierul Federaţie Ruse Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului de externe şi integrării europene Andrei Galbur, Rogozin a făcut mai multe declaraţii publice care poartă caracter neprietenesc, denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi a poporului său.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite