Inga Grigoriu: Banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălare de bani FOTO SHUTTERSTOCK

Banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum intenţionat a fost creată această percepţie. Folosirea banilor în ţară a produs impact pe plan naţional. Declaraţia a fost făcută de Inga Grigoriu, preşedinta comisiei parlamentare care a anchetat cazul „Laudromat”. Parlamentara a prezentat vineri, 9 iulie, unele concluzii ale raportului respectivei comisii, transmite IPN.

În cursul investigării, s-au constatat date concrete privind utilizarea mijloacelor financiare provenite din Federaţia Rusă. Acestea au generat îmbogăţiri ilicite şi evaziuni fiscale pe teritoriul Republicii Moldova, achiziţii de acţiuni a două companii de asigurări şi instituţii financiare din Moldova, achiziţii de valori mobiliare, bunuri mobile şi imobile în UE.

De asemenea, de respectivii bani sunt legate acţiuni de corupere de deputaţi şi demnitari de stat, judecători. De asemenea – alimentări de conturi, finanţarea contrabandei şi ONG-urilor.

Pentru a obţine anumite decizii politice, s-au efectuat acţiuni de urmărire penală de către colaboratorii Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, în comun cu Procuratura Anticorupţie. Astfel, au fost analizate activităţile mai multor entităţi juridice care transferă cantităţi mari de bani la adresa unei persoane fizice nerezidente, cetăţean ucrainean. Banii au avut ca destinaţie inclusiv coruperea unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova din 2014. Acest subiect este menţionat şi în prezent într-o cauză penală iniţiată de Procuratura Generală.

Raportul stabileşte conexiuni directe cu alte activităţi ilicite din domeniul financiar-bancar cum ar fi: spălări de bani prin segmental transnistrean, falimentarea de întreprinderi regionale, atacuri raider, conexiuni directe cu jaful bancar, toate fiind puse în aplicare prin intermediul persoanelor interpuse, entităţi juridice naţionale, companii înregistrate în zone offshore, persoane politice.

Potrivit Ingăi Grigoriu, Laundromat-ul avea în calitate de reprezentanţi legali ai companiilor creditoare, înregistrate în zone off-shore, cetăţenivucraineni, a căror misiune era să depună cereri de chemare în judecată în numele entităţilor juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonanţele judecătoreşti către executorul judecătoresc ales de creditor. Toate ordonanţele erau executate într-o singură bancă comercială din Republica Moldova, iar banii erau încasaţi forţat de pe contul băncilor corespondente din Federaţia Rusă. Rolul executorilor judecătoreşti era extrem de important în realizarea schemei. Cinci executori judecătoreşti erau contractaţi de 20 de companii înregistrate în zone offshore, companii care au mai fost implicate în scheme. Potrivit Raportului Kroll, entităţile respective juridice ar fi conexe grupurilor de companii afiliate lui Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc sau Ilan Şor, a remarcat parlamentara.

Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor şi Procuratura Generală deţin toate datele privind explicarea tipologiei, de la data intrării primei tranzacţii, până la ieşirea ultimei, numele beneficiarilor, ce persoane au fost implicate, unde au fost folosiţi banii etc.

După finalizarea schemei, pe parcursul următorilor ani, autorităţile din Federaţia Rusă au pornit o cauză penală în baza a două componente: „transferul şi convertirea în valută” şi „organizarea şi participarea în cadrul unei grupări criminale”. În prezent, o persoană implicată a fost condamnată. E vorba de Elena Platon, sora lui Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, dar şi Renato Usatîi sunt daţi în urmărire internaţională de către organele competente din Federaţia Rusă. În cadrul dosarului au mai fost condamnaţi doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Potrivit informaţiilor oficiale apărute pe pagina ministerului de Interne din Rusia – Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi sunt învinuiţi de spălări de bani în proporţii deosebit de mari care s-au desfăşurat în Federaţia Rusă în perioada 2010-2014, a mai spus Inga Grigoriu.

Comisia „Laundromat” a activat 165 de zile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite