Igor Grosu, despre compensarea tarifelor la lumină: pomană electorală care ne costă jumătate de miliard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

Preşedintele interimar PAS, Igor Grosu, califică drept populism curat iniţiativa PSRM privind compensarea tarifelor la energia electrică pentru toţi consumatorii casnici pe perioada stării de urgenţă. Grosu spune că iniţiativa este o pomană electorală şi anticipează că PSRM ar putea lua bani din rezervele valutare ale BNM pentru a oferi acoperire financiară acestui proiect, notează IPN.

Proiectul privind compensarea tarifelor la energia electrică a fost aprobat acum o săptămână, în prima lectură, de coaliţia PSRM-Şor. Liderul PAS, Igor Grosu, se arată sceptic că acest proiect va avea finalitate în Parlament.

„Atunci când i-am întrebat de ce nu folosim sistemul actual prin care pot fi identificate persoanele cu venituri mici, ne-au spus că toţi contribuim la buget şi tuturor trebuie să le fie compensate tarifele la energia electrică, adică şi celui care merge în Lexus şi celui care se înghesuie în troleibuz. Sunt populisme curate. Nici măcar nu cred că vor aduce proiectul până la lectura a doua, pentru că nu sunt bani”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Mai mult, potrivit lui Grosu, în lipsa banilor prevăzuţi în buget pentru astfel de cheltuieli, socialiştii ar putea atenta la rezervele valutare BNM. Se întâmplă după ce anterior Igor Dodon a anunţat că ar fi oportună preluarea fondurilor din rezervele valutare BNM, pentru a ajuta cetăţenii pe perioada stării de urgenţă.

„Este o pomană electorală, care costă jumătate de miliard de lei. Întrebarea este de unde luăm bani, iar răspunsul ar fi că banii vor fi obţinuţi prin scoaterea a unui miliard de dolari de la Banca Naţională. După miliardul furat anterior, asta este încă o invenţie de a mai scoate un miliard de la BNM. PSRM este în campanie electorală”, a spus Igor Grosu.

Potrivit proiectului de lege al PSRM, suma compensată urmează a fi de 428 de lei – câte 214 de lei pe lună pentru fiecare consumator, fiind acoperite din bugetul de stat tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici, pentru lunile aprilie şi mai.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite