Peste 250 de ONG-işti din Parteneriatul Estic se reunesc la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Krzysztof Bobiński

copreşedinţele Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic FOTO: pism.pl
Krzysztof Bobiński copreşedinţele Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic FOTO: pism.pl

Vineri şi sâmbătă, la Chişinău, va avea loc cea de-a cincea reuniune a societăţii civile a Parteneriatului Estic, organizată pentru prima dată în una dintre cele şase ţări-membre. La eveniment vor participa peste 250 de reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile din ţări ale Parteneriatului Estic.

Într-un interviu pentru Centrul de informare privind vecinătatea Uniunii Europene, Krzysztof Bobiński, unul dintre copreşedinţii forumului, a explicat importanţa structurii. Forumul reuneşte organizaţii neguvernamentale ce monitorizează, pledează pentru reforme şi stimulează politicile la nivel naţional, având ca scop final apropierea statelor din Parteneriatul Estic de UE.

„Platformele naţionale ale Forumului sunt instrumente valoroase care ajută să urmărească obiectivele Parteneriatul Estic. Modul în care munca lor se realizează depinde de poziţia pe care o adoptă administraţia locală. Dacă aceasta este pozitivă, ca în Republica Moldova sau în Georgia, sarcina este mai uşoară. ONG-urile au rolul lor, fie că e vorba de monitorizarea politicilor guvernamentale, fie de producerea rapoartelor. Omul obişnuit, de pe stradă, este puţin conştient de aceste activităţi. Membrii forumului pot avea însă impact asupra elitelor, pentru că societatea civilă se bucură de o încredere mai mare a populaţiei decât partidele politice şi poate facilita dialogul cu guvernarea“, a precizat oficialul.

„Ţările merg în direcţii diferite“

La evenimentul din acest an va fi examinată îndeplinirea foilor de parcurs a ţărilor din Parteneriatul Estic înainte de summitul de la Vilnius. „Rămâne neclar dacă Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE, în timp ce Republica Moldova şi Georgia se mişcă înainte pe drumul lor spre UE. Belarus şi Azerbaidjan încă pun la îndoială avantajele unei asocieri strânse cu UE, iar conducătorii acestor ţări au puţină încredere în formele democratice de guvernare. Armenia, recent, a renunţat la cursul pro-european, lăsând în aer întreaga strategie“, a afirmat Krzysztof Bobiński. „O mare provocare pentru Forumul Societăţii Civile va fi să-şi identifice rolul într-un peisaj politic atât de divers, cu ţări care merg în direcţii diferite. Vom fi capabili să ne menţinem împreună?“, se întreabă Krzysztof Bobiński.

Omul obişnuit nu e conştient de activatea ONG-urilor. Acestea au impact asupra elitelor. Krzysztof Bobiński, copreşedinţele Forumului Societăţii Civile

Totodată, el a menţionat că la nivel naţional forumul ar trebui să rămână deschis pentru organizaţiile care doresc să se alăture ca „să nu se transforme într-un set de ONG-uri care monopolizează contactele cu Uniunea Europeană“. „O altă mare provocare este că ONG-urile ar trebui să rămână în contact cu societatea în general şi, astfel,să păstreze capacitatea de a influenţa opinia publică. Dacă vor fi văzute ca un grup de organizaţii care există pentru că sunt finanţate din exterior, atunci în curând vor fi izolate. Desigur, ONG-urile trebuie să aibă grijă să nu devină o opoziţie strict politică. Să nu se lase dominate de organizaţii înfiinţate de către oficiali guvernamentali sau de guvern. Asta ar fi, într-adevăr, sfârşitul mişcării“, a conchis Krzysztof Bobiński.

Membrii Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic se întrunesc o dată pe an pentru a discuta activităţile ulterioare. Fiecare ţară-parteneră are o platformă proprie de ONG-uri, care contribuie la agenda de integrare europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite