Filip critică intenţia ACUM-PSRM de a-i numi judecători la CCM pe Pulbere şi Manole, după ce concursul a fost câştigat de Grosu şi Eşanu: „Treziţi-vă”

Filip critică intenţia ACUM-PSRM de a-i numi judecători la CCM pe Pulbere şi Manole, după ce concursul a fost câştigat de Grosu şi Eşanu: „Treziţi-vă”

FOTO gov.md

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia deputaţilor ACUM şi PSRM de a-i propune la funcţia de judecători la Curtea Constituţională pe Domnica Manole şi Dumitru Pulbere, ambii fiind persoane apropiate guvernării, după ce concursul pentru ocuparea funcţiilor respective a fost câştigat de alţi candidaţi - Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri). Parlamentul a organizat concurs, dar pentru că „nu le-a plăcut ce a ieşit” şi ... nici n-a ieşit cine trebuie... au decis să se înţeleagă. Subordonarea justiţiei până la capăt”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Filip spune că „e bine totuşi că a existat un concurs şi am putut să vedem cine sunt cei mai buni. A fost şi un „concurs” pentru alianţa de guvernare, un test pe care l-au picat şi prin care, astfel, ne-au arătat adevărata lor faţă. Cuvintele „transparenţă”, „corectitudine”, „meritocraţie”, „depolitizare” sunt pentru conferinţe de presă şi activitatea de opoziţie”.

„Ajunşi la guvernare, le-au uitat. Înţelegeri pe sub masă, partajări, monopolizarea puterii: acesta e programul lor de guvernare. Stimaţi colegi din blocul ACUM, sunteţi complici la aceste fărădelegi. Treziţi-vă”, a adăugat Filip.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov.

De partea cealaltă, Dumitru Pulbere a activat în ultima perioadă la Preşedinţie, fiind preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului. ZdG a scris, în cadrul unei investigaţii, că Pulbere locuieşte într-o casă în valoare de 1 milion de dolari.

Amintim că alţi doi candidaţi la funcţia de judecători la Curtea Constituţională, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, au fost numiţi în funcţie din partea Guvernului joi, 15 august, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, condus de premierul Maia Sandu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: