Dodon: Schimbarea Guvernului poate avea loc doar într-o coaliţie lărgită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon susţine că nu vede nicio formulă de schimbare a Guvernului decât printr-o coaliţie largă cu participarea Partidului Socialiştilor, Partidului Democrat, Partidului Acţiune şi Solidaritate şi Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, transmite IPN.

Şeful statului a menţionat că discuţiile în această componenţă urmează să se axeze pe alegeri parlamentare anticipate în luna martie, dar şi pe asigurarea alegerilor corecte, atât prezidenţiale, cât şi parlamentare.

Preşedintele a declarat că actualmente există o majoritate parlamentară 50+1 şi sunt mai multe partide de opoziţie care încearcă să se coalizeze. Potrivit lui, toţi înţeleg că acest Parlament nu mai corespunde rezultatelor alegerilor din februarie 2019 şi el trebuie dizolvat. „Însă Curtea Constituţională a spus foarte clar că acest lucru nu este posibil în acest an, ci doar după alegerile prezidenţiale. Prin urmare această componenţă va fi cel puţin încă 6-7-8 luni”, a declarat Igor Dodon în emisiunea „Preşedintele Răspunde”.

Pentru a dizolva Parlamentul în condiţiile actuale, singura cale este demisia Guvernului – sau de bună voie sau cu 51 de voturi. „De bună voie – ei foarte mult sperau, toată opoziţia, că după ce blochează în Parlament de câteva ori, domnul Chicu îşi va da demisia. Eu am spus foarte clar că domnul Chicu îşi va da demisia doar atunci când noi vom decide, toţi împreună, că mergem la dizolvarea Parlamentului”, a notat Igor Dodon.

„Până atunci, Guvernul trebuie să lucreze eficient şi nu ca Guvern interimar. Când va fi lucrul acesta – în toamnă după alegerile prezidenţiale, noi vom decide. Dar încă o dată, demisia benevolă a Guvernului, din proprie iniţiativă, poate fi doar în cazul în care declanşăm procesul pentru alegeri parlamentare anticipate. Dar chiar dacă pleacă Guvernul Chicu în demise, domnul prim-ministru Chicu rămâne interimar până la numirea altui Guvern, adică până după alegerile anticipate, în luna februarie-martie”, a mai spus preşedintele.

Igor Dodon admite că ar putea exista acea moţiune de cenzură şi a auzit şi declaraţiile că cei din PAS ar fi gata să o semneze. Acesta spune că „abia aşteaptă să vadă semnătura Maiei Sandu, alături de cele ale Candu şi Şor ”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite