Curtea Constituţională a R. Moldova, sesizată „privind abuzul comis de deputaţi pe 3 decembrie” de majoritatea parlamentară PSRM-Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
constcourt.md

Deputaţii Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr au depus sesizări la Curtea Constituţională „privind abuzul comis de deputaţii majoritari la 3 decembrie 2020, adoptând o serie de legi cu încălcare gravă a tuturor procedurilor de rigoare”. Potrivit deputatului Dinu Plîngău, sunt depuse trei din mai multe sesizări pregătite, transmite IPN.

Prin sesizările depuse se solicită exercitarea controlului de constituţionalitate privind legea prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate a fost scos de sub controlul preşedintelui ţării. De asemenea, este vizată legea prin care au fost abrogate prevederile legale care autorizau vânzarea terenului Stadionului Republican către Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Platforma DA solicită exercitarea controlului de constituţionalitate cu privire la hotărârea Parlamentului pentru modificarea componenţei nominale a Biroului permanent al Parlamentului, în lipsa unui proiect. Potrivit autorilor sesizării, prin această hotărâre Fracţiunea Partidului Socialiştilor s-a înţeles cu Fracţiunea Partidului Şor într-un mod abuziv să schimbe componenţa nominală a Biroului permanent.

Dinu Plîngău solicită examinarea sesizărilor în regim de urgenţă şi suspendarea acţiunii acestora până la soluţionarea în fond a cauzelor.

În afară de cele trei sesizări depuse, formaţiunea lucrează la alte acte care vizează votul abuziv din 3 decembrie. Este vorba despre patru acte privind politica bugetar-fiscală şi bugetele naţionale şi pachetul de legi cu vizează UTA Găgăuzia. „Urmează să decidem tactica privind anularea acestor proiecte – ele au fost votate doar în prima lectură şi deocamdată nu pot fi contestate la CC conform legii. La această etapă, deşi sesizările noastre pe fondul acestor acte sunt pregătite, nu pot fi depuse sesizări, dar vom decide cum le contestăm. De fapt, am pregătit sesizări care sunt pe punctul de a anula, practic, toată şedinţa plenului legislativului din 3 decembrie 2020”, afirmă Dinu Plîngău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite