Cine este Mariana Durleşteanu, candidatul propus de Igor Dodon la funcţia de prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Durleşteanu FOTO report.md
Mariana Durleşteanu FOTO report.md

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Mariana Durleşteanu (50 de ani) este un economist cu experienţă şi fost senior banker în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi a făcut studii post-universitare la Universitatea Westminster din Londra. 

Durleşteanu a ocupat funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Londra. A activat în Ministerul Finanţelor în perioada 1995 - 1999. În 2001, Durleşteanu a fost numită în funcţia de viceministru de Finanţe. Ulterior, a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor, în perioada 2008 - 2009, în Guvernul Greceanîi.

Durleşteanu este căsătorită şi are doi copii.

Igor Dodon a anunţat joi, 11 februarie, că socialişti nu vor vota pentru Guvernul Gavriliţa, propus de Maia Sandu. Totodată, Dodon a comunicat că socialiştii vor înainta şefului statului un alt candidat la funcţia de premier. 

Mai mult, Dodon a lansat iniţiativa formării unei majorităţi parlamentare temporare până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a precizat că atât noul Guvern, cât şi eventuala noua majoritate parlamentară vor activa temporar, până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. El a dat de înţeles că aceste procese sunt necesare, în contextul în care preşedintele Maia Sandu ar fi provocat un haos politic în ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite