Ce spun juriştii despre noua sesizare a PSRM la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională Moldova FOTO sputnik.md

Juriştii califică drept expirată şi disperată noua sesizare a PSRM la Curtea Constituţională prin care reprezentan’ii formaţiunii cer anularea primului decret prezidenţial de desemnare a Nataliei Gavriliţa în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Potrivit experţilor, sesizarea socialiştior se va solda cu eşec, întrucât decretul deja a produs efecte juridice, notează IPN.

Deputaţii PSRM contestă la Curtea Constituţională primul decret de desemnare a Nataliei Gavriliţa în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pe motiv că decretul nu ar fi fost publicat în Monitorul Oficial.

„Această tentativă de a mai câştiga timp arată cât de disperaţi sunt socialiştii. Este clar că PSRM nu este gata de un deznădământ, oricare ar fi el. Alegerile anticipate sunt exerciţiul care ar putea schimba situaţia, dar ele nu trebuie organizate în condiţiile actuale pandemice”, a spus juristul Ştefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Mai mult, potrivit experţilor în drept constituţional, probabilitatea ca magistraţii Curţii să le dea câştig de cauză socialiştilor este foarte mică, întrucât efectele juridice ale decretului contestat s-au consumat.

„O astfel de sesizare este depăşită, consumată, pentru că ea deja a produs efecte juridice în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Această sesizare nu va avea câştig de cauza la Curtea Constituţională. Atunci când a fost desemnată Natalia Gavriliţa, atunci PSRM trebuia să conteste”, a spus expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ.

Liderul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, juristul Valeriu Munteanu, a declarat că „povestea cu decretul Maiei Sandu privind desemnarea Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru s-a consumat după votul Parlamentului.”

„Demersurile socialiştilor de anulare a unui decret care şi-a produs efectele - a dus-o pe doamna Gavriliţă cu echipa şi programul în faţa Parlamentului, sunt de un grotesc inimaginabil. Miza socialiştilor este anularea unei tentative eşuate de numire a unui Guvern, pentru a evita dizolvarea Parlamentului după (eventuala) ne votare a Guvernului Grosu, pentru ziua de joi. Este o miză indecentă din punct de vedere constituţional. Nu vreau să cred că Curtea Constituţională va intra în acest noroi”, a spus Munteanu într-o postare pe Facebook.

Miercuri, 24 martie, reprezentanţii PSRM au solicitat Curţii Constituţionale verificarea constituţionalităţii decrtului prezidenţial prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pe motiv că acesta nu a fost publicat în Monitorul oficial. În data de 11 februarie, Parlamentul nu a acordat vot de încredere cabinetului de miniştri propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Natalia Gavriliţa. Cel de al doilea candidat desemnat, Igor Grosu îşi prezintă astăzi în plenul Parlamentului echipa guvernamentală şi programul de guvernare. Două tentative eşuate de instituire a Guvernului pot fi examinate în calitate de circumstanţe întrunite pentru dizolvarea Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite