Ambasadorul UE la Chişinău: Procesul de aderare la UE nu este de un an sau doi
0
Republica Moldova ar putea deveni membră a UE atunci când vor fi realizate progrese în mai multe domenii, iar acest proces nu va dura un an sau doi. Atunci când o ţară obţine statut de candidată la UE, ea este pe cale de a deveni membră a Uniunii Europene, a declarat Janis Mazeiks, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.
Potrivit lui Janis Mazeiks, Republica Moldova va trebuie să efectueze curăţarea sistemului judecătoresc, eradicarea corupţiei şi să lupte cu crima organizată. Această mişcare înainte va depinde foarte mult de Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău, a subliniat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.
Janis Mazeiks a spus că 17 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova, zi în care Comisia Europeană recomandă statelor UE să susţină cererea Moldovei de aderare la UE. „Este dincolo de ceea la ce s-au aşteptat oamenii, toate meritele în acest sens trebuie acordate populaţiei Republicii Moldova”, a adăugat Janis Mazeiks.
Comisia Europeană a prezentat avizele sale privind cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Moldova şi Georgia. Avizele Comisiei se bazează pe evaluarea progresului politic şi economic, precum şi pe capacitatea ţărilor de a-şi asuma obligaţiile care decurg din calitatea de membru al UE.
În ceea ce priveşte Moldova, Comisia Europeană concluzionează că ţara dispune de o bază solidă pentru a asigura stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului, precum şi respectul şi protecţia minorităţilor. Politicile macroeconomice au fost destul de solide şi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte consolidarea sectorului financiar şi a mediului de afaceri, dar rămân de întreprins reforme economice esenţiale. Ţara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.
Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei şi Moldovei vor fi discutate la următorul Consiliu European, pe 23 şi 24 iunie.