Şeful Legislativului, Igor Corman, solicită Guvernului să examineze detaliat legile asupra cărora şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a solicitat Guvernului să examineze detaliat pachetul de legi asupra cărora şi-a angajat răspunderea politică şi spune că acestea vor fi revăzute, dacă vor fi găsite neconcordanţe. Declaraţia vine ca reacţie la afirmaţiile făcute ieri de deputatul PLDM Veaceslav Ioniţă precum că pachetul legislativ ar conţine scheme de fraudare a bugetului de stat.

„Am încheiat această sesiune legislativă printr-o metodă mai puţin tradiţională – angajarea răspunderii de către Guvern. Această decizie nu a fost spontană, ci a rezultat din faptul că proiecte importante, care au fost discutate cu partenerii externi, privind securitatea sistemului financiar, s-au împotmolit în comisia de profil”, a specificat Igor Corman, citat de IPN.

Oficialul a spus că s-a discutat la nivel de coaliţie de guvernământ că dacă nu se va reuşi deblocarea proiectelor de legi sau nu vor ajunge voturi, atunci Guvernul îşi va angaja răspunderea politică. „Pe parcurs au fost incluse şi alte proiecte de legi în acea listă. De exemplu, cel cu răspunderea disciplinară a judecătorilor era o condiţie pentru a continua reformarea în justiţie şi obţinerea unei tranşe de 15 milioane de euro de la partenerii europeni. Proiectul de lege privind gajul, la care s-a referit domnul Ioniţă, era discutat cu Banca Mondială şi făcea parte dintr-un angajament pentru a putea obţine o tranşă de 30 de milioane de dolari pentru suport bugetar”, a specificat şeful legislativului.

Igor Corman a precizat că acest angajament şi l-a asumat întreaga coaliţie de guvernământ şi acum nu poate fi vorba despre fisuri în aceasta. La fel, oficialul a confirmat că a primit scrisoarea de la deputatul Veaceslav Ioniţă cu argumentele acestuia, a discutat cu ministrul finanţelor şi aşteaptă opinia Guvernului referitor la pachetul de legi.

Preşedintele Comisiei parlamentare Buget, Economie, Finanţe, Veaceslav Ioniţă, susţine că 22 iulie, când Guvernul Leancă şi-a angajat răspunderea pentru un pachet de proiecte de legi în faţa Parlamentului, a fost „o zi neagră în istoria Republicii Moldova“. Ioniţă a declarat ieri, în cadrul unui briefing, că majoritatea acestor proiecte nu ar fi trecut de comisia sa, deoarece conţine scheme de delapidare a banilor publici, prejudiciile estimate de el fiind de peste 1 miliard de lei.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a replicat că Veaceslav Ioniţă operează cu falsuri şi minciuni atunci când spune că pachetul de legi pentru care Guvernul Leancă şi-a angajat răspunderea prejudiciază bugetul de stat.

Iar purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, Liliana Viţu, a comentat că Veaceslav Ioniţă „mai mult s-a discreditat decât a explicat de ce a blocat mai multe legi“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite