Şcolile, grădiniţele şi instituţiile publice din Orhei au intrat în grevă japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţul autorităţilor din Orhei despre greva japoneză a fost făcut în faţa Guvernului.
Anunţul autorităţilor din Orhei despre greva japoneză a fost făcut în faţa Guvernului.

Angajaţii instituţiile de învăţământ şi cu menire socială din raionul Orhei au intrat, începând cu 28 martie, în grevă japoneză. Prin această măsură de protest, ei încearcă să determine Guvernul Gavriliţa să revizuiască bugetul de stat pentru anul 2022 şi să aloce mai mulţi bani pentru întreţinerea şcolilor, grădiniţelor şi altor instituţii publice locale, în contextul scumpirilor din ultima perioadă.

În jur de 70 de persoane, printre care primari, directori de şcoli şi grădiniţe, manageri de instituţii culturale şi reprezentanţi ai administraţiei raionale din Orhei, au venit astăzi în faţa Guvernului Republicii Moldova, pentru a-i cere să întreprindă de urgenţă măsuri. Fiecare şi-a prins pe mână câte o banderolă albă, ceea ce simbolizează greva japoneză. 

Preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, a explicat că, deşi preţurile, în special pentru energia termică, au crescut considerabil, Guvernul nu a majorat cu niciun leu bugetele destinate plăţii facturilor şi a lăsat această povară pe umerii administraţiilor locale şi raionale. 

„Ştim foarte bine că, atunci când au fost adoptate bugetele, formula de calcul per copil şi, în general, tot ce înseamnă resurse financiare destinate şcolilor şi grădiniţelor a rămas aceeaşi. Asta deşi toată lumea ştia încă atunci că preţul la energia termică s-a dublat. În această situaţie, managerii instituţiilor de învăţământ au luat bani de la dezvoltarea şcolilor, bani destinaţi investiţiilor, achiziţiilor şi tot ce ţine de buna funcţionare a instituţiilor, şi au achitat facturile”, a spus Dinu Ţurcanu.

Mai mult, potrivit preşedintelui raionului Orhei, Ministerul Finanţelor le-ar fi transmis indirect că aceşti bani nu vor fi compensaţi de Guvern. 

„Ni s-a dat clar de înţeles că aceste sume, şi este vorba de aproximativ 4 milioane de lei, din fondul pentru dezvoltare, nu vor mai putea fi recuperate. Facem apel către toate sindicatele din învăţământ, către toate administraţiile raionale şi locale din toată Republica Moldova, către toţi managerii instituţiilor şcolare să intre şi ei în grevă japoneză, pentru a fi solidari cu noi şi pentru a trage un semnal de alarmă. Până la sfârşitul anului, doar în cazul instituţiilor de învăţământ din raionul Orhei, se atestă un deficit de aproximativ 5 milioane de lei, iar în cazul în care nu vor fi alocaţi de la bugetul de stat, vom fi nevoiţi noi, ca administraţie publică locală să-i alocăm. Şi aici ne aflăm într-o capcană, deoarece vom fi nevoiţi să umblăm direct la banii destinaţi dezvoltării raionului. Or, legea în acest sens spune că obligaţia de a achita facturile revine Guvernului”, a precizat Dinu Ţurcanu.

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a atras atenţia asupra faptului că instituţia pe care o conduce s-a pregătit să achite un tarif de 11 lei pentru gazele naturale, dar acesta a ajuns deja la 15 lei, prin urmare, nu are capacitate să mai suporte plata facturilor. 

„Doar Şcoala de Arte şi Şcoala de Muzică are astăzi un minus 100 de mii de lei. Dacă luăm împreună şi toate grădiniţele, calculele estimative, până la sfârşit de an, deşi nu avem nicio certitudine în privinţa viitoarelor preţuri la gaz, atestă un deficit de 4 milioane 250 de mii de lei. Repet, aceste cifre sunt raportate la preţurile actuale. Şi aici nu se ţine cont de preţurile majorate la produsele alimentare, pentru că ştiţi că hrana în grădiniţe este achitată de primărie. Noi vedem un sabotaj din partea Guvernului şi în ceea ce ţine de revizuirea meniului. Astăzi este 33 de lei şi vreau să vă spun că agenţii economici nu mai au produse alimentare în depozite. Vrem cu toţii să avem o societate sănătoasă şi educată, dar acest obiectiv este imposibil de atins atât timp cât nu se investeşte niciun ban în învăţământ”, a declarat primarul de Orhei, Pavel Verejanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite