Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Dorin Chirtoacă

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Dorin Chirtoacă

FOTO sputnik.md

Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Buiucani, a prelungit, miercuri, 11 octombrie, cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pe numele primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, suspendat din funcţie. Totodată, instanţa a respins cererea avocaţilor de a suspenda examinarea dosarului până după referendumul de revocare din 19 noiembrie şi eliberarea edilului pentru a putea să se pregătească de plebiscit, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

După şedinţă, Tatiana Iovu, avocata primarului, a declarat presei că decizia de a-l menţine în arest pe Dorin Chirtoacă, care este subiect electoral şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de Codul Electoral, este ilegală. Avocata a mai spus că decizia de azi urmează a fi contestată şi va urma o adresare la CEDO, întrucât se încalcă drepturile Conveţiei europene pentru drepturile omului.

Dorin Chirtoacă a spus că şedinţa cu noul judecător, care a preluat dosarul după ce precendentul magistrat a fost avansat în funcţie, a început cu stângul. Edilul a calificat decizia de azi a ca fiind una absurdă. Cât ţine de referendum, Dorin Chirtoacă a declarat că oamenii au înţeles că acesta este un moft al lui Igor Dodon şi al socialiştilor, care va costa societatea câteva milioane de lei.

Procurorul Dumitru Robu a menţionat că riscurile care au fost invocate în demersurile anterioare, prin care s-a solicitat aplicarea măsurii preventive, şi-au păstrat actualitatea. Printre acestea se numără riscul influenţării martorilor în proces şi determinarea acestora de a-şi schimba declaraţiile, riscul eschivării de la instanţa de judecată etc.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. De asemenea, primarul capitalei este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă.

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Acum o lună primarului suspendat i-a fost înaintată învinuirea într-un nou dosar penal, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi că ar fi prejudiciat bugetul capitalei cu peste 66 de milioane de lei. În ambele cazuri, Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

citeste totul despre: