Un tânăr din R. Moldova pretinde că cele 1,6 milioane de euro capturate în vamă îi aparţin şi cere statului să-i restituie banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriano Dulgher cere ca autorităţile să-i restituie banii. Sursa FOTO protv.md
Adriano Dulgher cere ca autorităţile să-i restituie banii. Sursa FOTO protv.md

Adriano Dulgher, un tânăr de 34 de ani din Republica Moldova, care susţine că are un restaurant la Londra (Adrian`s Bar & Bistro) şi afaceri în domeniul construcţiilor în Africa, pretinde că cele 1,6 milioane de euro capturate de vameşi în vama Leuşeni, pe 18 aprilie, i-ar aparţine. El afirmă că banii, găsiţi ascunşi într-un TIR, nu au fost declaraţi în vamă pentru că dânsul nu ar fi ajuns la timp în R. Moldova din cauza pandemiei COVID-19.

Adriano Dulgher a venit să-şi revendice banii abia peste trei săptămâni de la captura record reuşită de vameşii moldoveni, timp în care în spaţiul public a fost lansată informaţia că în spatele contrabandei cu 1,6 milioane de euro ar sta Vladimir Mardar, un cetăţean urmărit anterior penal în România pentru contrabandă cu ţigări, însă achitat de justiţia din R.Moldova.

Adriano Dulgher a fost audiat de procurori. El a menţionat că ar fi prezentat şi probe că banii sunt ai săi. La rândul lor, procurorii spun că vor investiga această versiune.

„E o sumă pe care am primit-o din afacerea mea din Africa. Am trimis-o spre Moldova ca să continui investiţiile în proiectele mele de agricultură. Vrem să extindem refrigeratorul de la 4 mii de tone la 10 mii de tone (...) Vrea foarte mult diaspora să se întoarcă să investească. Eu m-am întors, sunt aici. Nu cred că trebuie să fie condiţii asupra mea în ce modalitate eu trebuie să investesc”, a mărturisit tânărul pentru ProTV Chişinău.

Potrivit procurorilor, Adriano Dulgher s-a adresat la Procuratură printr-o cerere, expediată prin poşta electronică, din care ar rezulta că banii i-ar fi aparţinut lui. 

În aceste circumstanţe, tânărul a fost citat şi audiat, în calitate de bănuit, cu garantarea drepturilor sale procesuale. Procurorii PCCOCS, de comun cu ofiţerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal, vor investiga şi această versiune.

Săptămâna trecută, preşedintele Igor Dodon anunţat că banii confiscaţi urmează să ajungă în bugetul de stat.

Adriano Dulgher în faţa restaurantului care îi aparţine „Adrian`s Bar & Bistro”, situat în centrul Londrei, în apropiere de Buckingham Palace.

Imagine indisponibilă

Adevărul a scris cine ar sta în spatele contrabandei cu 1,5 milioane de euro, capturaţi în vama Leuşeni. Acesta a fost urmărit de justiţia română, însă achitat de cea din Moldova.

Amintim că vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni sâmbătă, 18 aprilie, după ce au depistat circa 1,6 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR, care se îndrepta spre Republica Moldova din România.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Special (PCCOCS) a deschis un dosar penal pe acest caz, iar şoferul TIR-ului, în vârstă de 36 de ani, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu.

Banii au fost depistaţi la intrarea în R. Moldova, în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, ce se deplasa fără încărcătură. În cadrul controlului de specialitate, funcţionarii vamali au remarcat prezenţa mai multor pachete suspecte în cabina camionului, motiv pentru care a fost dispusă verificarea acestora. 

Ca urmare a numărării bancnotelor, s-a stabilit că suma de bani ascunsă în pachete se ridică la 1.620.660 de euro.

Banii au fost împachetaţi şi sigilaţi, iar actualmente sunt păstraţi în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal. Concomitent, autocamionul, care aparţine unei companii autohtone de transport internaţional de mărfuri, a fost indisponibilizat pe teritoriul postului vamal Leuşeni.

În cadrul urmăririi penale, organele de anchetă urmează să stabilească provenienţa banilor, statele care au fost tranzitate, persoanele implicate în schema infracţională, destinatarii acestor bunuri precum şi alte circumstanţe relevante cazului. 

Totodată, vor fi analizate mai multe versiuni, inclusiv şi cele vehiculate în presă. Conform sancţiunii articolului pe care a fost pornit dosarul penal persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Prin încheierea judecătorului de instrucţie de la Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Ciocana, a fost emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii vor contesta hotărârea instanţei la Curtea de Apel Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite