SIS neagă că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean din centrul Chişinăului

SIS neagă că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean din centrul Chişinăului

Nicolae Ceaus

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova respinge informaţia că ar fi fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceauş, sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări. Reiterăm că Serviciul îşi realizează atribuţiile în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu respectarea drepturilor omului, inclusiv ale cetăţenilor străini pe teritoriul naţional. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegaţiile privind implicarea instituţiei în activităţi ce depăşesc cadrul legal”, se spune într-un comunicat emis de SIS.

SIS a precizat că „monitorizează informaţia parvenită în legătură cu incidentul produs şi cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanţelor, precum şi acordă suport, potrivit competenţelor, în vederea aprecierii şi calificări juridice a faptelor reclamate.”

Preşedintele Maia Sandu a declarat că este inadmisibil ca oamenii să fie răpiţi şi să fie duşi într-o direcţie necunoscută. Şeful statului a cerut SIS şi MAI să elucideze acest caz.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care se ascunde din 2016 de justiţia ucraineană în Republica Moldova, a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută. Momentul răpirii a fost surprins de către un martor.

Poliţia a confirmat că a fost sesizată cu privire la răpirea lui Nicolae Ceauş de către trei indivizi. Oamenii legii au comunicat că întreprind toate măsurile necesare pentru a stabili toate circumstanţele. Totodată, pe acest caz a fost pornit un dosar penal.

Nicolae Ceauş este considerat ca fiind un judecător apropiat ex-preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, cel care şi l-ar fi ajutat să fugă în Republica Moldova, unde s-a bucurat de protecţia oligarhului Vlad Plahotniuc, care la fel era în relaţii bune cu Petro Poroşenko.

În cadrul vizitei oficiale a Maiei Sandu la Kiev, preşedintele Vololdimir Zelenski a abordat şi subiectul extrădării judecătorului ucrainean.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările