Medicii moldoveni trag alarma: Dacă numărul de cazuri de COVID-19 va creşte, se va impune carantina

Medicii moldoveni trag alarma: Dacă numărul de cazuri de COVID-19 va creşte, se va impune carantina

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că secţiile de terapie intensivă au redevenit pline, odată cu creşterea drastică a numărului de infectări. Potrivit lor, formele grave ale infecţiei nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, iar tinerii şi copiii sunt la fel de expuşi noii tulpini Delta, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii în epidemiologie spun că, dacă numărul cazurilor se va meţine ridicat, iar rata de vaccinare – redusă, pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, s-ar putea impune carantina parţială sau chiar totală.

Medicii de la terapie intensivă spun că în contextul noului val pandemic, secţiile COVID sunt arhipline, iar medicii cu greu fac faţă numărului mare de pacienţi.

„Acum la terapie intensivă la fiecare pat care se eliberează, în jumătate de oră se internează alt pacient. Un adevăr dur cu care ne confruntăm în secţia de terapie intensivă este că boala a ‘întinerit’. Din păcate, vârsta nu mai este un factor de protecţie, au fost pacienţi cu vârsta între 30-40 de ani pe i-am pierdut din cauza acestei noi tulpini care este extrem de agresivă. Problema cea mare este că pacienţii infectaţi nu se adresează la timp la medic, iar acest fenomen se explică prin lipsa de încredere a oamenilor în sistemul medical. Adresarea la timp la medic salvează vieţi. Mulţi se adresează târziu cu afectări pulmonare grave, care sunt foarte greu de restabilit în timp”, a spus şeful secţiei Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Ion Cîvîrjîc, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit epidemiologilor, deşi în Republica Moldova există instrumentul combaterii răspândirii virusului şi prevenirii infecţiei - vaccinarea, moldovenii rămân sceptici în privinţa imunizării.

„Dacă se vor adeveri prognozele privind cifra de 3 mii de cazuri zilnice, sistemul medical nu va face faţă situaţiei şi va fi necesară instituirea unei carantine pentru a elibera sistemul medical. Experienţa arată că persoanele care s-au imunizat, tot ele şi respectă măsurile. Avem, din păcate, 70% din populaţie care nu respectă nici măsurile şi nici nu doreşte să se imunizeze. Îngrijorător este că acum şi copiii sunt parte a acestui proces epidemic, iar noua tulpină Delta este mult mai contagioasă, mai virulentă şi afectează pe oricine”, a spus medicul epidemiolog, Angela Paraschiv.

Potrivit datelor oficiale, acoperirea naţională cu o doză de vaccin constituie 23,07%, iar cu schemă completă – 22 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în Chişinău – 33%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală din ţară între 13% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei şi UTA Găgăuzia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările