Guvernul de la Chişinău va examina posibilitatea achiziţionării a unui lot de 1 milion de doze de vaccin anti-COVID-19. Ar putea fi vorba despre Sputnik V

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu membruu Guvernului şi cu primarul Ion Ceban.
Preşedinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu membruu Guvernului şi cu primarul Ion Ceban.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exerciţiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o şedinţă de lucru în contextul „situaţiei alarmante privind răspândirea pandemiei COVID-19 şi ţinând cont de înregistrarea în Republica Moldova a mai multor tipuri de vaccin anticoronavirus”.

Preşedintele Parlamentului a solicitat identificarea de urgenţă a posibilităţii de achiziţionare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru vaccinarea cetăţenilor, se spune într-un comunicat emis de Guvern

La rândul său, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a raportat că această solicitare va fi examinată de urgenţă, urmând să fie iniţiată procedura de achiziţie publică pentru procurarea vaccinelor din sursele Fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, precum şi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Guvernul nu precizează ce fel de vaccinuri va achiziţiona, însă ţinând cont de insistenţa cu care Igor Dodon promovează aducerea în Republica Moldova a vaccinului rusesc Sputnik V şi cât de dificil este actualmente de făcut rost de alte tipuri de vaccin, ar putea fi vorba anume despre achiziţionarea vaccinului Sputnik V.

Anterior, Igor Dodon a declarat că în loc ca să fie cheltuiţi 120 milioane de lei pentru alegeri parlamentare anticipate, mai bine ar fi ca Guvernul să achiziţioneze 1 milion de doze de vaccin Sputnik V.

Autorităţile din Sănătate din Republica Moldova au anunţat că vaccinarea împotriva COVID-19 începe marţi, 2 martie. Primele persoane vaccinate vor fi lucrătorii medicali din secţiile de terapie intensivă şi din secţiile cu profil COVID.

Campania de vaccinare este posibilă datorită României, care a donat Republicii Moldova 21.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, produse de AstraZeneca, din totalul de 200.000 de doze promise.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că 1.800 de doze de vaccinuri din cele oferite de România vor fi distribuite în Transnistria.

Autorităţile au precizat că vaccinul AstraZeneca se administrează în două doze, în intervalul de două săptămâni. Vaccinul AstraZeneca este recomandat tuturor personalor peste 18 ani. Administrarea vaccinului va preveni formele grave de boală.

În zilele următoare ar urma să ajungă şi un alt lot de vaccinuri, oferite prin intermediul platfomei COVAX.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite