Expert-Grup: R. Moldova pierde 15 miliarde de lei anual din cauza economiei informale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Pierderile fiscale cauzate de economia informală, sumele neîncasate la buget, au crescut în ultima perioadă până la 7,3% din PIB. Anual bugetul pierde circa 15 miliarde de lei din cauza economiei informale. Începând cu 2007, economia neobservată a crescut gradual în Republica Moldova. În prezent o pătrime din economia naţională este neobservată.

Creşterea a fost determinată de cea mai problematică componentă – activităţile informale sau activităţile economice informale în sectorul formal: evaziunea fiscală, salariile în plic, subraportarea veniturilor. 

„Dar cea mai mare componentă din economia neobservată rămâne producţia gospodăriilor casnice pentru consum propriu în sectorul agricol”, a menţionat Adrian Lupuşor, director executiv al Expert-Grup, care a prezentat studiul „Fenomenul economiei şi ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19”, elaborat la cererea PNUD Moldova.

Creşterea evaziunii fiscale se constată în special sectorului construcţiilor. „Este relevant faptul că investiţiile publice care au impulsionat sectorul construcţiilor s-au transformat în creşterea ocupării informale şi a economiei informale în sectorul construcţiilor”, a explicat Adrian Lupuşor, citat de IPN.

În contextul pandemiei, ponderea ocupării informale a scăzut. Aceasta relevă mai curând vulnerabilitatea locurilor de muncă informale la şocuri, la crize ca cea din 2020. Anume acele locuri de muncă au fost cele mai expuse lichidărilor. Numărul locurilor de muncă informale s-a redus de două ori mai rapid decât numărul total de locuri de muncă, a menţionat Adrian Lupuşor.  Este vorba şi de efectele secetei asupra sectorului agricol. Numărul locurilor de muncă informale a scăzut mai rapid decât numărul total al locurilor de muncă. Femeile au fost afectate disproporţionat, mai mult decât bărbaţii – numărul locurilor de muncă ocupate de femei a scăzut cu 16,3%, faţă de 2,1 – scăderea la bărbaţi.

HoReCa, comerţul şi industria au fost cele mai afectate sectoare pe timpul pandemiei. A crescut inegalitatea veniturilor, în sectoarele unde veniturile sunt cele mai mari – creşterea a fost mai mare.

Conform percepţiei în rândul companiilor, stabilită printr-un sondaj de opinie, fiecare a cincea companie consideră că practicile evaziunii fiscale sunt răspândite în întreaga economie. Un sfert din activităţile economice ale întreprinderilor nu sunt raportate. Aproape o treime din respondenţi consideră că salariile în plic sunt plătite aproape în toate companiile.

Factorii care alimentează problema economiei informale sunt disponibilitatea numerarului, costurile înalte de conformare – nivelul înalt al taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale, costurile înalte privind înregistrarea afacerilor şi administrarea fiscală, concurenţa neloială sau cadrul concurenţial distorsionat, dar şi costurile reduse de non-conformare.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite