EXCLUSIV: Vladimir Plahotniuc este „fantoma“ cu dublă identitate din Republica Moldova. Demnitarul apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici

EXCLUSIV: Vladimir Plahotniuc este „fantoma“ cu dublă identitate din Republica Moldova. Demnitarul apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici

Vladimir Plahotniuc, alias Vlad Ulinici, este printre cei mai importanți oameni care conduc Republica Moldova

În calitate de cetăţean român, prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi totodată unul dintre cei mai bogaţi oameni din stat şi-a schimbat identitatea în România, dar a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu vechiul său nume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai citește:

Cum a devenit Vladimir Plahotniuc milionar în euro

Top 10 cei mai bogaţi deputaţi din Republica Moldova

Filat, premierul Moldovei, despre oligarhul-politician cu dublă identitate, Plahotniuc-Ulinici: „Ar trebui să suporte consecinţele"

UPDATE Plahotniuc/Ulinici: „Voi avea o reacţie, dar nu în Adevărul". Avocatul său: „Nu este interzis să ai două cetăţenii cu două nume diferite"

(FOTO) Dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc în documente

„Plahotniuc trebuie să vină cu explicaţii", consideră analiştii politici de la Chişinău

Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Legislativului din Moldova, cunoscut şi ca „omul-fantomă" datorită apariţiei bruşte în viaţa publică, are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, cât şi două identităţi, conform Monitorului Oficial al României.

La 7 august 2009, unul din cei mai influenţi actuali politicieni moldoveni a cerut României să-i fie schimbat numele, din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. Ulinici este, de altfel, numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc.

Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii, până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera, din localitatea Voluntari, lângă Bucureşti.

Anunţul din Monitorul Oficial al României de la 7 august 2009 prin care solicită schimbarea numelui în Vlad Ulinici

După mai puţin de jumătate de an, la 29 ianuarie 2010, noul Vladimir Ulinici solicită în România schimbarea numelor pentru cei doi copii ai săi, Timofei şi Inochentie, din Plahotniuc în Ulinici. Serialul transformărilor nu s-a oprit aici.

La 2 iunie 2010, prim-vicepreşedintele Parlamentului Moldovei a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acest moment, politicianul are două identităţi total diferite.

În Republica Moldova continuă să figureze cu numele Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană poartă oficial în dreapta Prutului numele Vlad Ulinici.


ACEEAŞI SCHEMĂ ŞI PENTRU SOŢIE

Ultima fază de „dedublare" a familiei a avut loc în data de 10 august 2010, când soţia demnitarului, Oxana Childescu, a cerut în România să-i fie schimbat numele de familie, tot în Ulinici.

Şi asta chiar dacă, cu un an înainte, la 30 iunie 2009, soţii Plahotniuc au intentat o acţiune de divorţ în Moldova. Rezoluţia magistraţilor nu mai apare însă pe site-ul Judecătoriei.

Despre dubla identitate, prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău a refuzat orice comentariu. „Nu mă interesează cine sunteţi", a răspuns scurt Plahotniuc/Ulinici jurnaliştilor de la „Adevărul".


„CONACUL" DIN BUCUREŞTI

Casa din Pipera, de pe strada Erou Nicolae Iancu, reşedinţa „de România" Foto: Dorin Irimia


Casa din România a parlamentarului, indicată ca reşedinţă, este una luxoasă, ascunsă de privirile curioşilor, fiind amplasată pe o stradelă lăturalnică. Vila impunătoare, mascată de un gard înalt, este supravegheată non-stop de agenţii unei firme de pază. Unul dintre paznici nu se sfieşte însă să dea detalii despre proprietar.ŞI ADRESA ESTE DUBLĂ


„Aici nu locuieşte niciun domn Ulinici. Locuieşte domnul Plahotniuc, dar vine foarte rar, nu stă în România. A cumpărat casa de la unu' Cecan, acum mai bine de un an şi jumătate", a povestit pentru „Adevărul" unul dintre paznici.

În actele oficiale, imobilul figurează ca fiind proprietatea lui Silviu Dorinel Sabău, acţionarul majoritar al firmei de telecomunicaţii Ines Group SRL din România. Acesta a cumpărat casa în 2002.

Blocul din Dorobanți (București) în care Plahotniuc figura ca locatar până în 2004

„Conacul" din Pipera nu este şi singura adresă indicată de Plahotniuc în România. Cel puţin până în 2004, acesta a locuit oficial, ca cetăţean român, într-un bloc din cartierul rezidenţial Dorobanţi, aflat în Bucureşti.


„ESTE ILEGAL SĂ AI DUBLĂ IDENTITATE"

Specialiştii au clasificat drept ilegal ca o persoană să aibă nume diferite în două ţări, chiar dacă deţine cetăţenie în ambele state. „Poate fi acuzată de fals de identitate, dacă nu şi-a declarat schimbarea numelui şi în ţara de origine", a explicat Aurel Dublea, judecător la Curtea de Apel Iaşi.

„Dacă o persoană are două identităţi, poate duce în eroare ambele state, dar şi alte ţări. Întrebarea e de ce a recurs la acest lucru. Ori are ceva de ascuns, ori intenţionează să facă ceva ilegal", a declarat şi Teo Cârnaţ, jurist şi director al Comitetului Helsinki din Moldova.

Acesta mai susţine că, o persoană cu dublă identitate încalcă legislaţia internaţională. „Avem dreptul să facem schimbări, dar trebuie să putem fi identificaţi cu acelaşi nume în toate statele", a mai spus Cârnaţ. „Este cert o ilegalitate. Dacă a făcut modificări, trebuia să vină cu aceste acte şi la noi, în ţara de origine", a declarat Lucia Ciobanu, şefa Serviciului de Stare Civilă.


PROFIL

Nume: Vladimir Plahotniuc, în Republica Moldova;

Vlad Ulinici, în România;

Vârsta: 45 de ani;

Activitate politică: Membru al Partidului Democrat şi prim-vicepreşedinte al Parlamentului Moldovei.

Vladimir Plahotniuc a intrat în politică la 20 noiembrie 2010, ca membru al PD, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.


„CARDINALUL DIN UMBRĂ" AL LUI VORONIN

Vladimir Plahotniuc discută la Parlament, ca între amici, cu Vladimir Voronin FOTO: Tudor Iovu


Până în mai 2010, Vladimir Plahotniuc s-a ferit de ochii publici. Abia după această dată a început să aibă numeroase prezenţe în mass-media de la Chişinău, care-l caracteriza drept „cardinalul din umbră" al familiei Voronin. Această etichetă i-a fost pusă datorită unor relaţii de afaceri pe care Plahotniuc le-ar fi avut cu familia fostului preşedinte comunist, Vladimir Voronin.


„Nu mă implic în politică"

În aceeaşi perioadă, Sergiu Mocanu, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, aducea o serie de acuzaţii la adresa omului de afaceri. Acesta a declarat că Plahotniuc ar fi preluat mai multe afaceri prin atac de tip „raider", adică forţat, şi că ar controla mai mulţi demnitari moldoveni.

În replică, Plahotniuc l-a atacat în instanţă pe Mocanu şi încă se judecă pentru calomnie. Cât priveşte viaţa lui politică, actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului a fost la fel de discret până anul trecut.

„Nu mă implic în politică. Nu mă interesează să candidez pe listele vreunui partid", declara el în august 2010. Mass-media a susţinut însă că acesta ar fi finanţat, pe rând, Partidul Comuniştilor, până în 2009, şi Partidul Democrat, din 2010.

În noiembrie anul trecut, devine candidatul cu numărul doi pe lista PD la alegerile parlamentare. „Îmi pasă de ce se petrece în ţară. Cunosc îndeaproape situaţia oamenilor şi problemele din guvernare", a motivat atunci Plahotniuc implicarea sa în politică.


VINE ȘI LA PARLAMENT CU BODYGUARZI

Vlad Plahotniuc vine la Parlament cu patru agenţi de pază de la Firma „Agruss", care asigură securitatea la majoritatea firmelor lui. Bodyguarzii sunt înarmaţi, motiv pentru care le este permis accesul doar până la intrarea în sediul Legislativului.


Vladimir Plahotniuc vine de fiecare dată la Parlament, însoțit de garda de corp

Milionarul este însoţit peste tot în Palatul Republicii de Constantin Botnaru, consilierul lui pe probleme de protocol. Acesta a fost acreditat la Parlament de Plahotniuc şi are permis de acces timp de un an.

Controversatul milionar este singurul parlamentar care are consilier netitular cu permis în Legislativ. „Paza de corp a deputaţilor nu are voie să intre în sediul Legislativului, cu atât mai mult dacă este înarmată", a declarat Eugen Viţu, ofiţer de presă la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările