Chişinău: Cine poate demite funcţionarii locali, primarul sau Consiliul Municipal?

Chişinău: Cine poate demite funcţionarii locali, primarul sau Consiliul Municipal?

Primăria municipiului Chişinău FOTO Adevărul

Şeful Direcţiei Transport şi Căi de comunicaţii a Primăriei Chişinău, Igor Gamreţki, şi pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată, au fost demişi joi, 11 februarie, de către consilierii municipiului Chişinău. Primărul Dorin Chirtoacă a calificat aceste decizii ca fiind ilegale. Cine are, totuşi, dreptul să demită aceşti funcţionari: CMC sau primarul?

Situaţia creată ieri în CMC cade sub incidenţa a două legi: Legea privind statutul municipiului Chişinău din anul 1995 şi Legea privind administraţia publica locală din anul 2006.
 
 
 
Conform Legii privind statutul municipiului Chişinău din 1995, „CMC numeşte şi eliberează din funcţie, la propunerea primarului sau a cel puţin o treime din consilierii aleşi, pretorii, vicepretorii, membrii şi secretarul preturii cu votul majorităţii consilierilor aleşi”.
 
Legea privind administraţia publică locală din anul 2006 prevede că „primarul numeşte, stabileşte atribuţiile şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă cu şefii de subdiviziuni, de servicii, de întreprinderi municipale din subordinea autorităţii administraţiei publice locale respective, personalul primăriei, conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea şi reciclarea profesională”.
 
Contactat de Adevărul Moldova, deputatul Tudor Deliu, vicepreşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului, ne-a spus că „atunci când două legi se bat cap în cap ne conducem după legea nouă, adică cea adoptată în anul 2006”. 
 
La rândul său, fostul edil al Capitalei Serafim Urechean consideră că Oleg Poiată şi Igor Gamreţki nici nu trebuiau numiţi în aceste funcţii. „Nu trebuiau numiţi în funcţie. Nu poţi numi în funcţia de şef al Direcţiei Transport şi Căi de comunicaţii un şofer care nu are nici o experienţă. Pentru mine este non-sens. Oleg Poiată este un om întâmplător. Funcţia de pretor de sector nu poate fi ocupată de oricine, dar de către un om care cunoaşte şi activează. E trist că în funcţii importante nimeresc oameni întâmplători”, a comentat Serafim Urechean, care în prezent este preşedintele Curţii de Conturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările