Cei mai mulţi bani din Fondul Ecologic Naţional vor merge pentru apeducte la sate

Cei mai mulţi bani din Fondul Ecologic Naţional vor merge pentru apeducte la sate

Peste 60% din populaţia Republicii Moldova nu este asigurată cu apă potabilă şi canalizare

În acest an, 120 de proiecte de mediu din diferite localităţi ale ţării vor fi finanţate din bugetul Fondului Ecologic Naţional. Contractele de cofinanţare, cu valori cuprinse între 30.000 de lei şi 15 milioane de lei, au fost semnate astăzi, în cadrul unei întruniri a ministrului Mediului Gheorghe Şalaru cu primarii localităţilor beneficiare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Cele mai multe ţin de aprovizionarea populaţiei cu apă potabilă, amenajarea sistemelor de canalizare şi epurare a apelor uzate. Alte câteva vizează gestionarea deşeurilor, reparaţia şi consolidarea digurilor de protecţie sau amenajarea spaţiilor verzi.

„Aprovizionarea cu apă este cea mai mare problemă a ţării, pentru că peste de 60% din populaţie nu au acces durabil la apă potabilă şi la canalizare. La sate procentul e mult mai mare, iar de canalizare se lipsesc peste 90% din populaţie. Noi avem mulţi parteneri care ne susţin, dar nu putem rezolva totul într-o noapte. Avem scopul ca 80% din populaţie să aibă acces la apă şi canalizare până în anul 2023. E unul ambiţios, întrucât pentru soluţionarea tuturor problemelor ne trebuie peste un miliard de euro, o sumă enormă“, a comentat ministrul Şalaru.

Trei fântâni în tot satul

Primarii spun că oamenii aşteaptă finanţările ca pe o mană cerească. „Toată viaţa au cărat apă de la fântână. Până la demararea proiectului, situaţia în sat era critică: apă murdară şi dăunătoare, cu risc mare de îmbolnăviri. Cu aceşti bani, însă, 900 de gospodării vor fi conectate la apă de calitate, inclusiv grădiniţa, şcoala, casa de cultură“, mărturiseşte Anatol Coadă, primarul din Cârnăţeni, raionul Hânceşti.

„În satul Dubovca, din comuna noastră, situaţia e gravă. Sunt doar trei fântâni la circa 350 de locuitori. Vara, oamenii nu pot să spele rufelor sau să-şi adape animalele, să nu mai zic de apă potabilă. Îmi doresc din tot sufletul ca proiectul să prindă viaţă“, adaugă Zinaida Dubceac, primăriţa comunei Bozieni, din acelaşi raion.

Bugetul Fondului Ecologic Naţional pentru anul 2014 este de 317 milioane de lei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările