Securiştii şi turnătorii Sălajului: Nume sonore de pe scena politică, pe statele de plată ale Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre numele asociate, de-a lungul timpului, cu activitatea fostei Securităţi, se numără şi cele ale preşedintelui PSD Sălaj  şi al Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, precum şi cel al fostului preşedinte PD, omul de afaceri Viorel Stanca.

Tiberiu Marc a lucrat la Securitate cinci ani, între 1986 şi 1991, în domeniul contraspionajului economic, axându-se pe probleme de agricultură şi industrie alimentară (el este absolvent al facultăţii de Zootehnie din Cluj şi al facultăţii de Ştiinţe Economice – n.r.). S-a retras din activitatea de informaţii în 1991, cu gradul de căpitan.

Potrivit raportului de activitate al CNSAS pe anul 2008, Marc a fost verificat în baza articolului 3, litera g, din Legea de deconspirare a Securităţii ca poliţie politică. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) a contestat în instanţă cele constate de CNSAS. Cu toate acestea, în 19 martie 2010, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia şi a constatat calitatea de lucrător de Securitate a lui Tiberiu Marc. Preşedintele CJ a atacat decizia Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ),  recursul înaintat de Tiberiu Marc admis în decembrie 2010. Decizia instanţei supreme din decembrie 2010 este irevocabilă şi stabileşte că Tiberiu Marc a fost ofiţer de Securitate dar nu a făcut poliţie politică.

Contactaţi de Adevărul de Seară imediat după pronunţarea sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au declarat că îşi menţin punctul de vedere vizavi de activitatea lui Marc. "Noi ne menţinem punctul de vedere. Din informaţiile pe care le avem în dosarul domnului Tiberiu Marc reiese clar că domnia sa, în calitate de ofiţer al Securităţii, a încălcat drepturi şi libertăţi umane fundamentale. Ori, în atari condiţii, noi nu putem abdica de la poziţia pe care am avut-o“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Ancuţa Median.

Tiberiu Marc se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Un alt nume răsunător din Sălaj asociat cu activitatea fostei Securităţi este cel al omului de afaceri Viorel Stanca, cunoscut în media naţională drept "generalul lui Băsescu", după gradul dat de preşedinte, în 2007, ofiţerului în rezervă. Viorel Stanca a fost căpitan de securitate-contrainformaţii şi fost ofiţer de informaţii până în 1992, iar în 2006 era unicul om de afaceri din Sălaj prezent în topul 300 al celor mai bogaţi români.

Legătura omului de afaceri sălăjean cu Securitatea este stabilită şi printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2010, care spune că Viorel Stanca a fost ofiţer de securitate. În noua legislaţie, care reglementează funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), nu mai există sintagma de “poliţie politică”, justiţia constatând doar „calitatea de lucrător al Securităţii”.

În arhivele fostei Securităţi apar, potrivit presei centrale, şi numele altor sălăjeni, cum ar fi cele ale fostului consilier judeţean Balint Geza consilier, Horvath Stefan, fost candidat la Primăria Şimleu Silvaniei, Viorel Raţiu, actual consilier judeţean, Fazakas Laszlo, Vasile Dumuţ, Teodor Mateiu, Alexa Păşcuţă, Grigore Griguţă Grigore, Iulie Puie (directoarea creşei din Zalău), Alexandru Şerban, fost consilier judeţean, toţi bănuiţi că ar fi avut legături cu Securitatea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite