Proiectul fotografic „Hoinar prin Sălaj“, la a 100-a aventură. Destinaţia aleasă pentru a marca aniversarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Matyas şi cei doi tineri alături de care a lansat proiectul fotografic FOTO Facebook.com/Hoinar prin Sălaj
Mirel Matyas şi cei doi tineri alături de care a lansat proiectul fotografic FOTO Facebook.com/Hoinar prin Sălaj

Profesorul pasionat de fotografie şi călătorii hoinăreşte prin localităţile sălăjene în căutarea autenticului, a tradiţiilor şi arhitecturii locale, a peisajelor sau a panoramelor spectaculoase.

Proiectul profesorului Mirel Matyas de promovare prin fotografie a meleagurilor sălăjene va continua vineri, 9 februarie, cu vizitarea localităţii cu numărul 100. Alegerea localităţii s-a făcut în urma unui sondaj derulat pe pagina de Facebook a proiectului fotografic "Hoinar prin Sălaj", în care cei interesaţi au putut veni atât cu sugestii, cât şi cu argumente care să susţină propunerea făcută.

"Am demarat proiectul fotografic în iunie 2015, cu mult entuziasm alături de doi elevi, azi studenţi: Marius Criste şi Cezar Fodoca. Nu ştiam că voi descoperi locuri fascinante, pline de poveste la fiecare incursiune ce aveam să o facem în câte o localitate sălăjeană. De la peisaje spectaculoase la lanuri de grâu, rapiţă sau floarea soarelui, de la biserici de lemn la case tradiţionale, de la oameni simpli la meşteri populari, Sălajul este mereu surprinzător cu un potenţial turistic încă prea puţin valorificat", mărturiseşte cadrul didactic.

Pe parcursul celor doi ani şi jumătate, Mirel Matyas a făcut cunoscut Sălajul prin intermediul galeriilor de fotografii postate pe pagina proiectului, cele mai reuşite fiind expuse cu ocazia diferitelor evenimente (Zilele Învăţământului Sălăjean, Gala Culturii Sălăjene, Zilele Caiete Silvane, Zilele Europene ale Patrimoniului, Ziua Internaţională a Turismului sau Ziua Universală a Iei). "Dacă la început «hoinăream» fără un plan stabilit, alegându-mi destinaţiile în funcţie de imboldul de moment, cu timpul am devenit mai pragmatic, mai ordonat. Am împărţit localităţile judeţului Sălaj în şapte zone, aproximativ suprapuse peste cele şapte văi/râuri principale: Valea Someşului, Valea Sălajului, Valea Zalăului, Valea Almaşului, Valea Agrijului, Valea Crasnei şi Valea Barcăului. Asta pentru că în timp intenţionez să editez şapte albume de fotografie ce vor forma o veritabilă «monografie vizuală» a judeţului Sălaj", mai spune coordonatorul proiectului.

În urma sondajului online, "câştigătoare" a fost desemnată Bobota, satul lui Corneliu Coposu, Gheorghe Şincai şi Clara Maniu, pentru a face, astfel, o legătură cu Anul Centenarului. În această tură foto, Mirel Matyas va avea parteneri alţi doi fotografi sălăjeni - Spînu Ovidiu Cristian şi Ionel Şanta, iar ghid prin sat le va fi istoricul Marin Pop, fiu al Bobotei.

Demersul este organizat cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Primăriei Bobota şi al Şcolii Gimnaziale ”Gheorghe Şincai” Bobota. 

Vă mai recomandăm:

Botanistul Casei Regale Britanice, uluit de biodiversitatea Ţării Silvaniei. „Zona are un potenţial agroturistic uriaş“

Spaniolul cu suflet de român. Povestea străinului care promovează cu toată puterea frumuseţile României

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite