Povestea dansului spectaculos al rugbiştilor neozeelandezi. Cum s-a născut Haka

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dansul Haka a fost făcut celebru în lume de echipa All Blacks FOTO Guliver / Getty Images / Phil Walter
Dansul Haka a fost făcut celebru în lume de echipa All Blacks FOTO Guliver / Getty Images / Phil Walter

În sport există o mulţime de feluri prin care poţi intimida adversarul ori îi poţi distrage atenţia. Haka, dansul sincronizat şi presărat cu strigăte de război al All Blacks, naţionala de rugby din Noua Zeelandă, este cu siguranţă unul care dă fiori.

Site-ul oficial de turism al Noii Zeelande defineşte haka drept un stil de dans ancestral practicat în cultura Maori, folosit atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când taberele sunt pe timp de pace. "Haka este o prezentare aprigă a mândriei, puterii şi unităţii unui trib", arată sursa citată.

Fiecare dans implică o serie de acţiuni în care sunt implicate părţile corpului, bătăile puternice din picioare şi lovirea ritmică a corpului, la contorsiuni faciale, precum arătarea albului ochilor sau scoaterea limbii, totul pe fondul unor strigăte, mormăieli şi a scandării unor cuvinte ce descriu adesea, într-un mod poetic, strămoşii şi evenimentele din istoria tribului.

Dacă iniţial, era efectuat de către războinicii care voiau, astfel, să îşi etaleze puterea şi priceperea, pentru a intimida duşmanul, în zilele noastre el constituie parte integrantă a ceremoniilor şi sărbătorilor pentru a arăta importanţa evenimentului şi a-i onora pe oaspeţi. Dansul a devenit parte integrantă a culturii neo-zeelandeze şi nelipsit din debutul meciurilor selecţionatei de rugby, care l-a adoptat în sezonul 1888-1889, când majoritatea membrilor echipei naţionale erau maori. De altfel, reprezentanta Noii Zeelande este cea care l-a făcut cunoscut în întreaga lume.

Cea mai cunoscută interpretare a unui dans haka este, Ka Mate, compus prin 1820, de către Te Rauparah, într-o perioadă în care tribul pe care îl conducea era într-un conflict iminent cu un trib mult mai puternic. Conform tradiţiie, vânat de duşmani, Te Rauparah i-a cerut ajutorul unui alt lider, Te Wharerangi, care îl ascunde într-o groapă şi îl acoperă cu pământ. Acesta este, se pare, momentul în care compune Ka Mate, o celebrare a supravieţuirii sale în urma atacului duşman, devenit, ulterior, un simbol al renaşterii polulaţiilor Maori din întregul Pacific.

O alta variantă de haka îl constituie Kapa O Pango, utilizată în situaţii mai speciale şi adaptată echipei de rugby, versurile sale vorbind despre supremaţia jucătorilor echipei All Blacks. Din cauza gesturilor extrem de agresive din timpul dansului şi mai ales a finalului care simulează decapitarea adversarilor, francezii au vrut să interzica desfăşurarea Kapa O Pango la meciurile disputate în ţara lor.

Mai puteţi citi:

Top 5 edificii ameninţate cu dispariţia din patrimoniul universal al umanităţii

Tradiţii exotice incluse în patrimoniul UNESCO. Singurul loc din lume unde creveţii sunt pescuiţi cu ajutorul cailor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite