Oameni cu „sânge albastru“ care şi-au pierdut titlurile. Regele care a renunţat la tron din dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de Prinţul Harry, şi alţi membrii ai Casei Regale au renunţat la titluri FOTO Arhivă
Înainte de Prinţul Harry, şi alţi membrii ai Casei Regale au renunţat la titluri FOTO Arhivă

Prinţul Harry şi Meghan Markle nu sunt singurele feţe regale care au renunţat la titlurile lor pentru a duce o viaţă normală.

Vestea că Prinţul Harry şi Meghan Markle renunţă la îndatoririle de membri ai casei regale, pentru a începe o nouă viaţă, departe de Marea Britanie şi a dobândi independenţă financiară, i-a surprins pe mulţi. Totuşi, ducele şi ducesa de Sussex nu sunt primii reprezentanţi ai coroanei care merg pe un astfel de drum, din motive ce includ căsătorii, divorţuri, scandaluri sau chiar economii la bugetul ţării.

Fostul rege Eduard al VIII-lea al Marii Britanii, a abdicat de la tron în decembrie 1936, pentru a se căsători cu Wallis Warfield Simpson, o celebritate mondenă americană ajunsă la al doilea divorţ. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Simpson era căsătorită, lucru care nu i-a împiedicat pe cei doi să înceapă o aventură.

Când regele a anunţat că vrea să îşi unească destinele cu metresa lui, nici Curtea Regală, nici guvernul şi nici biserica s-au opus, refuzând chiar şi varianta unei căsătorii morganatice, în care Wallis Simpson nu ar fi primit titlul de regină, iar urmaşii ei ar fi fost excluşi de la succesiunea la coroană. Dragostea fost atât de puternică, încât Eduard a decis să abdice, lăsând tronul fratelui său, George al VI-lea, tatăl actualei regine Elisabeta a II-a.

Şi Prinţesa Patricia de Connaught, una dintre nepoatele Reginei Victoria, a renunţat la titlurile ei pentru a se căsători cu un om de rând. Ea şi-a unit destinele în 1919 cu comandantul naval Alexander Ramsay, unul dintre consilierii tatălui ei, devenind, astfel, Lady Patricia Ramsay.

Ayako, prinţesa Japoniei şi nepoata cea mică a împăratului japonez Akihito, a renunţat la toate titlurile pentru a se mărita, în 2018, cu un om de rând, în cadrul unei ceremonii tradiţionale.
Membrilor familiei imperiale japoneze le este permis să se căsătorească cu cine doresc de circa trei generaţii. În schimb, femeile din familia imperială trebuie, conform legilor succesiunii, să renunţe la titlul princiar dacă se căsătoresc cu un bărbat din popor.

Prinţul Andrew, fiul al Reginei Marii Britanii, a renunţat la îndatoririle publice în toamna anului trecut, după ce a fost implicat în scandalul Epstein. Una dintre reclamantele din afacerea Epstein a declarat că a fost forţată să întreţină relaţii sexuale cu prinţul Andrew, în Londra, în 2001, pe când avea 17 ani, apoi în alte două rânduri la New York şi pe insula privată a omului de afaceri american Jeffrey Epstein, din Caraibe.

Prinţesa Diana, mama lui Harry, şi-a pierdut titlul de Alteţa Sa Regală după divorţul de moştenitorul Coroanei Marii Britanii, în 1996. Cu toate acestea, Palatul Buckingham i-a permis să păstreze titlul de Prinţesă de Wales. Diana anunţase încă din 1993, după separarea de soţul său, că se retrage din viaţa publică, şi a renunţat la funcţiile pe care le deţinea în zeci de organizaţii de caritate cu care colabora, limitându-se la doar câteva cauze.

Cinci nepoţi ai Regelul Suediei, Carl Gustaf al XVI-lea, au fost excluşi din Casa Regală în toamna lui 2019. Cei cinci, cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, nu mai beneficia astfel de subvenţiile bugetare acordate anual reprezentanţilor Casei Regale, dar îşi păstrează titlurile de duci şi ducese. Decizia a fost luat în condiţiile în care Casa Regală suedeză a ajuns să aibă cel mai mare număr de membri din ultima sută de ani.

Mai puteţi citi:

Consangvinizarea în familiile regale. Lista regilor şi reginelor care s-au născut din relaţii incestuoase

Cum decurgea o zi din viaţa Regelui Soare. Se spăla, se îmbrăca şi mânca sub privirile a zeci de persoane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite