O tânără de 19 ani, noua "vedetă populară". Cine este Alexandra Chira, marea câştigătoarea a concursului de talente

O tânără de 19 ani, noua

Alexadra Chira a câştigat premiul de 100.000 de lei FOTO Facebook.com/Alexandra Chira

Prima ediţie a concursului de talente de la televiziunea naţională, "Vedeta populară", a fost câştigată de o tânără de doar 19 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doar 19 ani ai săi, sălăjeanca Alexandra Chira a câştigat finala concursului "Vedeta populară", transmisă în noaptea de Revelion de TVR1. Originară din comuna Plopiş, tânăra solistă de muzică populară a reuşit să îi impresioneze de fiecare dată pe cei cinci membri ai juriului: interpretul de muzică tradiţională Grigore Leşe, poetul Mircea Dinescu, interpreţii de muzică populară Laura Lavric şi Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan.

"Printre lacrimi de bucurie, sunt mândră şi onorată să duc trofeul “Vedeta populară” acasă. Îl dedic tuturor celor care mă iubesc şi mă susţin! La mulţi ani!", a scris Alexandra pe pagina ei de Facebook, la scurt timp după ce a fost desemnată câştigătoarea marelui premiu în valoare de 100.000 de lei.

Cântă de la 8 ani

Alexandra Chira - "fiica popii din Plopiş", cum îi place să se recomande - are o carieră de 11 ani în domeniul muzicii populare, una încununată cu numeroase premii cucerite la diverse festivaluri de profil. S-a lansat în folclor pe când avea doar 8 ani, iar de atunci este nelipsită de la pe cele mai importante scene ale ţării ori din emisiunile TV de profil. I-a plăcut să cânte de la vârste fragede, dragostea pentru muzică fiindu-i insuflată de către membrii familiei, tatăl fiind preot , iar mama profesor pentru învăţământul primar. "Primele cântece populare le-am învăţat în cadrul întâlnirilor familiale la ceas de sărbătoare - şi mă refer aici la familia lărgită, prilej cu care se  cântau cele mai frumoase şlagăre ale folclorului românesc", spune Alexandra.

Ca interpretă de muzică populară a debutat în cadrul concursului "Voces Primaverae", pe când avea doar 8 ani. S-a înscris la Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei, unde s-a pregătit sub îndrumarea profesorilor Cornelia şi Gavril Neaga, pentru ca la scurt timp să fie promovată pe majoritatea posturilor naţionale de televiziune.

Susţinută de Dinu Iancu Sălăjanu şi Marioara Murărescu

Printre cei care au sprijinit-o s-au numărat şi îndrăgitul solist de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, alături de care a interpretat o melodie şi în cadrul concursului "Vedeta populară". A fost încurajată şi de cunoscuta realizatoare TV Marioara Murărescu, care i-a asigurat cuvântul de prezentare de pe primul CD - "Io-s fată de sălăjană", apărut în 2010. Trei ani mai târziu, a lansat "Am crescut fată la ţară".

Despre succesul de care s-a bucurat în toţi aceşti ani, solista cu voce de aur consideră că se datorează sprijinului necondiţionat primit de la părinţii săi, completat de foarte multă muncă. "Nu văd viaţa mea fără cântec, aşa că voi face tot ce-mi stă în putinţă ca să-mi urmez visul", precizează sălăjeanca. În opinia sa, fiecare interpret de muzică populară are obligaţia "de a păstra cu sfinţenie ceea ce este autentic şi tradiţional în folclorul românesc". Acest lucru este, însă, din ce în ce mai dificil de realizat, "pentru că izvoarele folclorice sunt tot mai greu de găsit, iar modernul tinde tot mai mult să influenţeze creaţiile muzicale populare", menţionează tânăra, care a fost desemnată, în 2009, "ambasadorul culturii româneşti în lume", distincţie acordată de către Asociaţia Partenerilor Dimplomaţilor Români cu sediul la Helsinki, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi în colaborare cu Radiodifuziunea Română, în semn de apreciere a activităţii ei artistice şi a rezultatelor deosebite obţinute la o vârstă fragedă.

Studentă la Facultăţii de Litere, Alexandra Chira visează să devină cadru didactic.

 

 

"Vedeta populară" este un talent-show de folclor prezentat de Iuliana Tudor, în care interpreţi care visează să devină celebri şi care cântă muzică populară au şansa să fie apreciaţi de o ţară întreagă. De-a lungul mai multor etape, 54 de pasionaţi de folclor din toate colţurile ţării, îmbrăcaţi în straie populare au luptat pentru acest titlu şi pentru cei 100.000 de lei puşi la bătaie.

Vă mai recomandăm:

Tânărul care vrea să aducă folclorul mai aproape de noua generaţie. „Aşa-i românul“ şi „Lie Ciocârlie“, cu sunete electronice şi ritmuri tribale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările