Muzeul din România în care vizitatorii sunt întâmpinaţi de împăratul roman Caracalla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împăratul Caracalla a vizitat Porolissum-ul în anul 214 d. Hr. FOTO Adevărul
Împăratul Caracalla a vizitat Porolissum-ul în anul 214 d. Hr. FOTO Adevărul

Suveranul roman le oferă vizitatorilor o serie de informaţii nu doar despre expoziţiile muzeului, ci şi despre atracţiile turistice ale judeţului.

Împăratul roman Marcul Aurelius Antoninus (Caracalla) "reîncarnat" într-un asistent virtual oferă celor care trec pragul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău posibilitatea de a se familiariza cu expoziţiile şi colecţiile pe care le vor descoperi aici. De asemenea, îi invită să facă o călătorie în trecut, vorbindu-le despre istoria clădirii ridicate în secolul al XIX-a şi care care găzduieşte instituţia de cultură începând din anul 1971.

"Ne-am gândit că un element de tehnologie modernă este binevenit chiar la intrarea în muzeu, pentru a capta interesul publicului. Este o soluţie foarte bună şi pentru că atrage atenţia, dar şi pentru că poate să ofere, până se organizează grupul pentru vizitare, câteva informaţii strict despre ceea ce urmează să vadă vizitatorul în expoziţia noastră", ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean Zalău. Potrivit spuselor sale, ghidul virtual face o prezentare pe scurt, atât în limba română, cât şi în engleză, a segmentelor expoziţionale, subliniind că noul concept al instituţiei se bazează pe istoria locală, dar şi a celor mai reprezentantive elemente de patrimoniu pe care turiştii pot să le vadă în Sălaj: "Reprezintă o formulă bună pentru a familiariza turiştii sau grupurile de excursionişti cu ceea ce mai pot să vadă în judeţ sau ceea ce are reprezentativ din punct de vedere cultural judeţul nostru".

Cum era de aşteptat, cei mai încântaţi de varianta virtuală a lui Caracalla sunt cei mai mici dintre vizitatori, fascinaţi că îl pot vedea şi auzi pe împăratul roman, însă nu îl pot atinge.
Muzeul de la Zalău se numără printre puţinele instituţii de profil din ţară care au optat pentru o astfel de soluţie multimedia pentru a pune în valoare expoziţiile şi a le aduce mai aproape de public.
Corina Bejinariu susţine că s-a optat pentru imaginea împăratului Caracalla, întrucât documentele au atestat că acesta ar fi vizitat, în 214 d. Hr., Porolissumul, importantul castru militar situat pe graniţa de nord a Imperiului Roman devenit simbolul cultural al Sălajului.

Considerat unul dintre cei mai temuţi conducători romani, Caracalla a ajuns la cârma imperiului în 211 d. Hr., după moartea tatălul său, sfârşind înjunghiat, în 217 d. Hr.

Vă mai recomandăm:

Judeţul cu şase castre propuse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Unul dintre monumente a fost restaurat necorespunzător

FOTO În excursie la Castrul Roman de la Porolissum. Cât costă o vizită la cel mai nordic punct de apărare al Daciei Romane

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite