Lucian Pop: Trombonistul care a înfiinţat fanfara „Promenada”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Pop a  este şeful  dirijor al fanfarei
Lucian Pop a este şeful dirijor al fanfarei

Lucian Pop conduce şi dirijează singura fanfară din Zalău, „Promenada”. Ideea i-a venit după ce a ieşit la pensie. Pasionat şi dedicat muzicii, Lucian a fost cel care a adus din nou cântecul pe străzile oraşului. Datorită ambiţiei sale, sălăjenii pot auzi răsunând sunetul deosebit al instrumentelor de suflat şi percuţie.




 Ideea înfiinţării unei fanfare la Zalău i-a venit în anul 1998, imediat după ce a fost nevoit să se pensioneze. „După terminarea Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti, în anul 1973, specializarea trombon, am cântat în cadrul fanfarei armatei, de acolo, apoi la Bacău, după care, în acelaşi an, am fost repartizat la Fanfara Regimentului 4 din Zalău. În anul 1998 am ieşit cu ordonanţă, fanfara armatei s-a desfiinţat, o grămadă de colegi profesionişti în domeniu erau în aceeaşi situaţie şi atunci m-am tot gândit cum şi în ce mod aş putea, împreună cu foştii mei colegi, să înfiinţăm o nouă fanfară la Zalău”, povesteşte  Lucian. Încercările au fost numeroase. A bătut la toate uşile, însă fără succes. Spre sfârşitul anului 2005, Lucian împreună cu foştii colegi de fanafară, a cântat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Acolo au participat o serie de autorităţi locale, care au fost impresionate de profesionalismul şi sunetul instrumentelor şi visul lui Lucian a început să prindă contur. „Din octombrie 2005 am cântat pe la diferite evenimente, însă funcţionam ilegal, nu aveam statut juridic.  Susţinerea am primit-o din partea actualului primar. În luna februarie 2006 s-a luat o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a înfiinţat fanfara. De atunci avem statut juridic şi funcţionăm în legalitate”, a adăugat şeful fanfarei.

„Naşul” fanfarei

El a botezat fanfara „Promenada”. „Mi-am adus aminte de vremurile frumoase, din tinereţe, când ne plimbam braţ la braţ prin parcuri pe ritmurile muzicii de fanfară. De aici şi numele”, spune şeful dirijor.  
În 2006 fanfara „Promenada” avea 13 instrumentişti. „Toţi de elită, foşti colegi”. Doi au fost nevoiţi să plece. „Ordonanţa lui Boc ne-a dat în cap. Am rămas fără doi instrumentişti de valoare. Ordonanţa cumul pensie salariu, deşi luau cu 20 de lei în plus, ne-a lăsat fără doi oameni buni: toboşarul şi saxofonistul”, mărturiseşte Lucian. În „Promenada” instrumentiştii profesionişti cântă, pe lângă genul de muzică specific, aproape orice, însă, „numai pe note”. „La noi orice se cântă doar pe note”, a adăugat Lucian. Samba, latino, vals, tango, cha- cha, lambada, pinguin şi chiar manele sunt doar câteva din genurile muzicale pe care fanfara „Promenada” le interpretează.

Profil
Născut: 12 mai 1953
Studii: Şcoala Militară de Muzică Bucureşti, promoţia 1973
Familie: Căsătorit, are doi copii

Ce-i place?
 Îi place spiritul competiţiei şi este pasionat de sport, în general de fotbal. Acesta spune că îi place punctualitatea şi disciplina, pe care le-a moştenit din  armată.

Ce nu-i place?

În primul rând nu-iplace minciuna. Nu-i place modul în care se face politică în ziua de azi şi nu-i plac persoanele care nu-şi respectă cuvântul dat.

Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai mare satisfacţie profesională de până acum?
 L.P.: Nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Cert este că atunci când munceşti din plăcere, aşa cum fac eu, nu poţi să vorbeşti de insatisfacţii. Eu stau şi mă tot gândesc pentru că nu ştiu ce altă meserie aş putea să practic cu plăcere.
 
Ce v-a dezamăgit cel mai mult?
 L.P.: faptul că mulţi cetăţeni din ţara asta, oameni în toată puterea cuvântului nu ştiu să cânte imnul. Când am auzit cum s-a cântat imnul  ţării în deschiderea meciului, mi-a crescut tensiunea. Este inadmisibil. Nu se poate aşa ceva. Credeţi-mă că am sperat ca presa să observe acest lucru. Şi uite că s-a şi intâmplat. Atunci chiar am fost dezamăgit.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite