Jaf: Boc s-a dat la banii fostului mare campion Mircea Tutovan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat numeroase titluri de campion al ţării. În 1981 a primit 120.000 de lei, bani de două Dacii, pentru a veni la Şimleu. Acum trăieşte alături de soţia sa, care are cancer şi e paralizată, din 3.000 de lei. Cireaşa pe tort a fost pusă de Guvernul Boc. Din luna iulie, indemnizaţia de merit, pe care o iau toţi marii campioni, i-a fost redusă.

Deşi a fost peste 20 de ani unul dintre cei mai buni voleibalişti ai României şi ai lumii, Mircea Tutovan nu duce o viaţă de fost mare campion, ci trăieşte modest, la Zalău, într-un apartament închiriat, dintr-o pensie de militar şi o indemnizaţie de merit. Veniturile cumulate abia ajung la 3.000 de lei. „Banii nu sunt chiar atât de puţini, dar nu este lună în care să nu am necazuri cu soţia mea, şi se duc cel puţin jumătate pe medicamente“, spune voleibalistul.


Soţia are cancer şi este şi paralizată


Soţia sa, Ana Lucia, a fost diagnosticată cu cancer la sân în urmă cu şase ani, iar de doi ani încoace este şi paralizată, ca urmare a unui accident vascular. „Eu, care nu făceam nimic niciodată, am ajuns să fac mâncare, curăţenie, să o spăl şi să o îmbrac pe soţia mea. Fac totul în casă“, mărturiseşte el.


Colac peste pupăză, acum, când avea mai mare nevoie de bani, Guvernul Boc s-a decis să taie şi din veniturile marilor sportivi, recompensaţi de şase ani încoace cu rente viagere sau indemnizaţii de merit. Aşa se face că, din iulie, Mircea Tutovan primeşte de la statul român, pentru performanţele sale, o indemnizaţie diminuată cu aproape 300 de lei.


Are nevoie de operaţie la ochi


Nici el nu stă prea bine cu sănătatea. Suferă de cataractă şi a fost programat să i se facă un transplant de cristalin. Problema este că o astfel de intervenţie costă 1.200 de lei, şi chiar dacă nu pare o sumă foarte mare, este, totuşi, o sumă importantă atunci când trăieşti de azi pe mâine. „M-am interesat la Casa de Asigurări, dar mi-au spus că îmi decontează doar o mică parte şi că cererea mi se va aproba după un an şi jumătate. Le-am cerut ajutorul unor oameni cu bani din volei, dar am rămas doar cu promisiunile“, explică fostul mare campion.


Mircea Tutovan mai spune că ar trebui să se opereze şi de hernie, dar n-o face pentru că n-ar mai avea voie să facă efort o perioadă, iar atunci n-ar mai putea să se ocupe de soţia sa, imobilizată la pat.


„N-am fost niciodată beat în sală“


Deşi recunoaşte că i-a plăcut întodeauna să bea, în special whisky şi bere, fostul mare voleibalist spune că n-a mers niciodată beat la antrenamente ori la meciuri. „N-am intrat niciodată beat în sală. Am băut, dar în timpul meu liber“, explică el.
Cu toate că a câştigat o avere din volei, acum nu mai are nimic. „Numai pentru transferul de la Dinamo la Şimleu am primit la acea vreme, ca primă de instalare, 120.000 de lei. Erau bani de aproape două Dacii. Dar eu am fost risipitor, nu m-au interesat niciodată banii. Mi-a plăcut să îmi trăiesc viaţa“.


Doctorul Puşcaş l-a adus în Sălaj

Sibian de orgine, Mircea Tutovan a ajuns în Sălaj graţie doctorului Ioan Puşcaş. „În 1981, când m-am transferat de la Dinamo, am primit o ofertă de la Şimleu, de 120.000 de lei, dar şi una de la cei de la Oradea, care-mi ofereau 200.000 de lei. Am ales Şimleul pentru doctorul Puşcaş, pe care l-am cunoscut în Mexic, la Campionatul Mondial de Volei“.


Este inventatorul serviciului din săritură


Tutovan este recunoscut ca fiind unul din cei mai buni voleibalişti ai României. Până la el, niciun voleibalist din lume n-a executat serviciul din săritură. „Ce făceam eu nu era chiar ca serviciul din săritură de azi. În sensul că eu nu-mi luam elan, ci pur şi simplu săream şi loveam mingea. Ulterior, voleibaliştii au început să preia acest stil şi să-l perfecţioneze“, explică el. Însă cu acest stil „imperfect“ de a servi, a fost declarat ani la rândul jucătorul cu cel mai bun serviciu din lume. „Am făcut o dată opt puncte consecutive într-un set direct din serviciu. Şi, culmea, le-am făcut cu echipe Rusiei, cea mai bună echipe din lume la acea vreme!“, mai spune el.


Campion de meserie



Mircea Tutovan, lansat în volei sub numele de Mircea Codoi (a purtat o vreme numele mamei), s-a născut în localitatea Nemşa, comuna Moşna, judeţul Sibiu. A pus prima oară mâna pe mingea de volei după ce a terminat clasa a VIII-a. Graţie înălţimii, de 1,99 metri (la 14 ani avea 1,94!), dar şi priceperii sale, în mai puţin de patru ani era deja cooptat în lotul echipei Dinamo, alături de care a câştigat zece titluri naţionale. A mai câştigat Cupa Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni. Sunt doar câteva dintre rezultatele sale de excepţie. Are doi băieţi, însă niciunul nu i-a urmat în carieră.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite