Cum i-au întors comuniştii pe români împotriva Casei Regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I este ultimul rege pe care l-a avut Românie FOTO Casa Regală a României
Regele Mihai I este ultimul rege pe care l-a avut Românie FOTO Casa Regală a României

Una dintre direcţiile de bază ale propagandei comuniste din România a fost inocularea ideii că regalitatea nu reprezintă o soluţie pentru ţara noastră. Din acest motiv, Casa Regală a României a fost transformată, prin manipulări, în simbolul trădării naţionale şi al bogăţiei acumulate ”pe spinarea românilor”.

Metodele prin care comuniştii i-au întors pe români împotriva Casei Regale fac obiectul unei cărţi ce va fi lansată miercuri, 2 martie, de la ora 16.00, la Zalău, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj. Este vorba despre lucrarea ”Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi Propagandă în România comunistă”, semnată de istoricul clujean Cornel Jurju.


După cum precizează chiar autorul în ”Argumentul” cărţii, idea necesităţii unei astfel de lucrări a apărut după ce a stat de vorbă cum mai multe persoane care îşi desăvârşiseră educaţia în timpul regimului comunist şi care trăiau, chiar şi după Revoluţie, cu aceleaşi convingeri legate de Casa Regală. ”Opiniile lor cu privire la regalitate străbăteau acelaşi itinerariu tematic: bogăţia familiei regale, ca afect al exploatării; trădarea interesului naţional, integrată în fundalul imoralităţii regale; transferul ilicit în Occident al uriaşelor averi, strânse, în prealabil, în ţară”, precizează autorul.


25 de manuale de istorie, analizate


Pentru a afla originile acestor concepţii, Cornel Jurju a analizat 25 de manuale de istorie apărute între anii 1947 – 1989. Fără excepţie, în manualele respective regii şi reginele României au fost înfăţişaţi publicului şcolar din România sub formă de ”capi ai tagmei exploatatorilor burghezo-moşieri, de trădători ai aspiraţiilor naţionale ale poporului român, fiind, în acelaşi timp, minimalizaţi în raport cu momentele cele mai importante ale istoriei româneşti, desfăşurate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX”, explică el.


O altă sursă de inspiraţie pentru autorul lucrării a fost presa post-decembristă care, spune el, cel puţin în timpul regimului Iliescu, au păstrat ”tendinţele” epocii comuniste în privinţa raportării la monarhie.

Vă mai recomandăm:

Manifestul anticarlist al lui Iuliu Maniu blocat de dictatura regală. Documentul cu valoare istorică excepţională a fost descoperit recent în arhivele CNSAS

Dezvăluirile făcute de Iuliu Maniu în faţa morţii. Cu ce regrete a trecut în veşnicie fostul prim-ministru al României

Trecerea prin Dacia a tiranului Caracalla, unul dintre cei mai cruzi împăraţi romani, pregătită identic cu vizitele de lucru ale lui Ceauşescu


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite