Călătorie în timp, în cutia de carton. Inedita expoziţie prin care un muzeu din România vrea să atragă vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tacâmuri medievale din Castelul Bathory, un inel de argint de secol X, scrisoarea Regelui Mihai către Corneliu Coposu ori o cupă de lut din epoca bronzului sunt doar câteva dintre cele mai valoroase piese de patrimoniu pe care vizitatorii le pot admira, în această perioadă, în cadrul unei inedite expoziţii.

20 de obiecte de patrimoniu sunt etalate în această perioadă la Galeriile de Artă "Ioan Sima" din Zalău, în cadrul expoziţiei "Clio Box", ce le propune vizitatorilor o călătorie în timp. Expoziţia vernisată luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, prezintă publicului exponate valoroase din depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău nu în vitrine, ci în cutiile de carton în care sunt păstrate piesele în depozite.

“Propunem o călătorie mai altfel în timp, una în care piesele sunt eliberate din vitrine. Am vrut să păstrăm componenta de piesă securizată şi prezentantă în rigorile unui muzeu şi, gândindu-ne la cum arată depozitele noastre, am adus cutiile care păstrează peste timp aceste valori şi povestea fiecărui exponat în parte. Clio Box este despre cutiile istorie, despre poveştile pe care le găsim într-o cutie de muzeu şi despre ceea ce spune despre noi piesa de muzeu”, a precizat Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău.

Ideea acestei abordări îi aparţine şefului secţiei Cercetare din cadrul Muzeului Judeţean, Horea Pop, inspirat din creaţiile unui artist plastic sălăjean, stabilit în Franţa, şi care se ocupă c realizarea de structuri din cutii de carton. Cutiile exponatelor sunt aranjate precum cărămizile uni zid, formând astfel, "temelia cunoaşterii istoriei", potrivit lui Horea Pop. Vizitatorii sunt invitaţi nu doar să admire cele 20 de piese de patrimoniu, printre care pintenul unui călăreţ din secolul al II-lea p. Chr., sigiliul breslei olarilor, o perlă din sticlă "ochi de păun" din secolul I a. Chr., o statuetă de bronz din secolul al III-lea sau cea mai valoroasă bancnotă din perioada comunistă, cea de 100 de lei, cu chipui lui Nicolae Bălcescu, dar şi să le cerceteze.

image

Expoziţia poate fi vizitată până în 4 februarie.

Vă mai recomandăm:

Muzeul din România în care vizitatorii sunt întâmpinaţi de împăratul roman Caracalla

Incursiune în universul lumii antice. Festivalul Roman transformă Porolissumul în câmp de bătălie între barbari şi romani VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite